Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene više, satnica ista

Eksploziju cijena na tržištu nekretnina najviše osjete studenti: "Moramo stvoriti aspekte stanovanja koji nisu komercijalni"

Aktualno Galerija Smještaj za mlade: Ilustracija - 3 Smještaj za mlade: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Smještaj za mlade: Ilustracija - 1 Smještaj za mlade: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novac: Ilustracija - 2 Novac: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mihaela, studentica Mihaela, studentica Foto: DNEVNIK.hr +3 Smještaj za mlade: Ilustracija - 2 Galerija 1/8 >>
Tržište nekretnina luduje! Iako su svi predviđali stagnaciju, ona se nije dogodila pa se više nitko ni ne usudi predviđati što će se dogoditi! Deblji kraj izvlače studenti i mladi koji sve teže financiraju najamnine, a u nekim gradovima iseliti moraju i prije ljetnih rokova.

Bez dvjestotinjak eura mjesečno, u najboljem slučaju, studenti ne trebaju ni pomišljati na krov nad glavom!

Pročitajte i ovo Cijene stanova - 5 Oporba ima rješenje? U Hrvatskoj 400.000 praznih stanova, a cijene nikad više: Dnevnik Nove TV doznaje koliko su porasle u posljednje dvije godine Ilustracija - najam stana u Rovinju U Rovinju Prevaren prilikom najma stana: Uzeo mu stotine eura pa prekinuo svaki kontakt

"Za dijeljeni stan je 250 eura, stvarno puno! Satnice su sad tridesetak kuna tako da, to je puno radnih sati samo da bi platio stan, a gdje je sve drugo u Zagrebu", požalila se tako studentica Mihaela iz Slavonskog Broda.

Pa se štedi baš na svemu. Agentica za nekretnine Andrea Brkić kaže kako ove godine nije bilo navale studenata.

"Da, zovu, uzimaju stanove, ali ne možda u tim mjerama koliko prošlih godina. Ja mislim da se dosta studenata pokušavaju sami snaći, gledaju da izbjegnu agencije, da vide preporuke privatno", tvrdi.

Jer je i agencijski trošak dodatan trošak! Nekretnine su sve skuplje, pokazao je to i pregled tržišta nekretnina Ministarstva graditeljstva. Ali i trgovina je sve veća, pa tako, kako tvrdi državni tajnik Željko Uhlir, godišnji promet nekretnina u zemlji iznosi oko 60 milijardi kuna, odnosno 14,5 posto ukupnog BDP-a.

Građanima je najteže priuštiti si nekretninu u Jelsi, Mošćeničkoj Dragi, Okrugu, Opatiji te u općini Malinska-Dubašnica. Cijene u Hrvatskoj, u odnosu na europske zemlje nisu previsoke, govore iz HGK. Ali država bi, kažu, trebala reagirati i osmisliti segment socijalnog stanovanja.

"Ne može sve baš biti na tržištu, nije sve komercijalno, mi moramo stvoriti aspekte stanovanja koji nisu komercijalni. Jer što god mi rekli mladom čovjeku na početku života, sve mu je skupo! A realno, najam nije skup u Zagrebu", smatra Dubravko Ranilović.

Na cijene u priobalnim gradovima utječe i turizam, a sve su češći kratkoročni najmovi.

"Vrlo niskim porezom potičete ulaganja u apartmane i pretvaranja stanova u turistički najam", dodaje Ranilović u razgovoru s novinarkom Dnevnika Nove TV Petrom Buljan.

Zato se zalažu za veći porez na turistički najam. U ovakvim uvjetima, spas za studente su studentski domovi. Zagreb, Split i Rijeka nisu povisili cijene, ali u Osijeku jesu.

"Cijena je porasla za smještaj u dvokrevetnoj sobi sa 550 na 750 kuna iz razloga što je cijena energenata, materijala, toliko porasla da je bilo nužno povećati cijene", zaključila je Ivana Herceg iz osječkog SC-a.

I s tom cijenom dom je i dalje jeftinija opcija od stana. Ali kapaciteta nema za sve.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene