Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utjecaj pandemije

''Bilo je puno teže naći motivaciju'': Svaki drugi student ima problem s mentalnim zdravljem

Aktualno Galerija Studenti u doba pandemije - 3 Studenti u doba pandemije - 3 Foto: DNEVNIK.hr Studenti u doba pandemije - 1 Studenti u doba pandemije - 1 Foto: DNEVNIK.hr Studenti u doba pandemije - 2 Studenti u doba pandemije - 2 Foto: DNEVNIK.hr Studenti u doba pandemije - 4 Studenti u doba pandemije - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Studenti u doba pandemije - 5 Galerija 1/7 >>
Svaki drugi student krivi pandemiju za lošije mentalno zdravlje. U vrijeme online nastave bili su usamljeni, anksiozni, a neki čak i depresivni. Sada kad su se predavanja više manje vratila na staro, većina se nada - da će tako i ostati.

Predavanja i druženja isključivo putem mreže sada su iza njih. No u pandemijskoj godini za njih 78 posto bio je to gotovo jedini način održavanja kontakata. ''Jako čudno i jako tužno'', kazala je Sofija Škurnikova, studentica pete godine medicinske biokemije.

Čak 73 posto studenata nije imalo priliku upoznati nove ljude, a kada im je sve bilo previše, krenula su druženja koja nisu bila u skladu s pravilima. Sada je to ipak drugačije.

Zbog svih pravila i ograničenja prošle akademske godine čak 52 posto studenata smatra da ima lošije mentalno zdravlje. Njih  50 posto ih se osjećalo usamljeno. Kod 46 posto javila se anksioznost. 29 posto je razvilo depresiju. 50 posto imalo je problem s pažnjom i koncentracijom, izvijestila je reporterka Srna Bijuk u Dnevniku Nove TV.

''Ovako kad su uživo predavanja, onda imaš potrebu, natjeraš se da ustaneš i da obaviš svakodnevnu rutinu. Da dođeš do fakulteta, ovako kad si se mogao uključiti na laptopu, koji ti je kraj tebe, nekako nismo osjećali tu obavezu'', priznaje student pete godine farmacije Tin Rogin.

Mnogi su ostajali zakinuti za gotovo najvažniji dio studiranja - praksu. ''Bilo je puno teže naći motivaciju. Definitivno treba biti obujam praktikuma kakav je bio prije, tako da možemo steći čim više znanja za kasnije'', smatra Karla Kukina Gradečak, studentica treće godine PMF-a.

Pročitajte i ovo Tihana Jendričko, pročelnica Zavoda za psihoterapiju Klinike za psihijatriju Vrapče, i Valentina Baus Alarmantni podaci Psihički poremećaji u porastu od 25 posto od početka pandemije: ''Naš aparat se iscrpljuje"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MENTALNO ZDRAVLJE Stručnjaci očekuju porast broja oboljelih od depresije: Ona je izlječiva, ali je treba na vrijeme prepoznati

Čak 63 posto brucoša misli da zbog pandemije nisu doživjeli pravo iskustvo studiranja. Zanimljivo, većina ne misli da to negativno utječe na njihove ocjene, ipak njih 47 posto smatra da online studiranje otvara prostor za varanje na ispitima.

 

Više o utjecaju pandemije na studente pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene