Obavijesti Pretražite Navigacija
Sve na jednom mjestu

Trebate izraditi novu osobnu iskaznicu, putovnicu ili vozačku? Donosimo što vam je sve potrebno i možete li to učiniti iz udobnosti vlastitog doma

Osobna iskaznica, ilustracija - 2
Osobna iskaznica, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Trebate izraditi novu osobnu iskaznicu, putovnicu ili vozačku dozvolu? DNEVNIK.hr donosi vam na jednome mjestu što vam je sve potrebno za određeni proces i što možete učiniti iz udobnosti svojeg doma!

Nekada se za promjenu osobne iskaznice, putovnice ili vozačke dozvole trebalo čekati satima u redu, a sada to možete učiniti putem portala e-Građani! No, naravno da nije zabranjen ni "stari" način – odlazak u nadležnu policijsku postaju.

Izdavanje osobne iskaznice

Ako ste promijenili prebivalište, ime ili prezime, dužni ste u roku od 15 dana promijeniti osobne isprave. Za osobnu iskaznicu potrebno je podnijeti zahtjev za izdavanjem nove ako je istekao rok važenja, ako fotografija više ne odgovara izgledu osobe, ako je oštećena tako da je otežano ili onemogućeno vizualno ili strojno čitanje podataka u vizualnoj ili strojno čitljivoj zoni, ako je djelomično ili u potpunosti prelomljena ili iz bilo kojeg drugog razloga ne služi svrsi.

Zatim, promjena je potrebna i ako su se promijenili podaci o osobnom imenu, osobnom identifikacijskom broju, spolu ili datumu rođenja osobe ili ako je promijenila prebivalište u Hrvatskoj.
Ako su se pak promijenili podaci o osobnom imenu ili osobnom identifikacijskom broju, osoba je dužna zatražiti opoziv ili suspenziju certifikata u roku od dva dana od dana nastanka promjene. Tada je osobna iskaznica nevažeća i također imate rok od 15 dana da predate zahtjev za novu.

Za predaju zahtjeva za izdavanje nove osobne iskaznice potrebno je izvršiti uplatu te priložiti dokaz o uplati, dati na uvid ranije izdanu osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu kojim se potvrđuje identitet te vam treba fotografija u boji dimenzija 3,5 cm x 4,5 centimetra. Također je potrebno potpisati Ugovor o pružanju usluga certificiranja i dati otisak papilarnih linija lijevog i desnog kažiprsta.

Za izdavanje nove osobne iskaznice potrebno je uplatiti 100 kuna za elektroničku osobnu iskaznicu (eOI) koja sadrži jedan ili dva certifikata odnosno 70 kuna ako je osoba navršila 70 godina, za osobnu iskaznicu koja ne sadrži certifikate. Osobna se iskaznica izdaje u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva.

Ako vam je zaista hitno i želite osobnu iskaznicu dobiti što prije – možete uplatiti 195 kuna i bit će gotova u roku od 10 dana ili za 500 kuna – u roku od tri radna dana.

Izdavanje putovnice

Kada je u pitanju putovnica – ne smijete se služiti njome ako su se promijenili osobni podaci, ako je oštećena ili dotrajala, pa više ne služi svrsi, ako fotografija ne odgovara izgledu osobe te ako iz bilo kojeg drugog razloga više nije upotrebljiva.

Zahtjev za njezino izdavanje podnosi se osobno u policijskoj upravi ili postaji, neovisno o mjestu prebivališta. Možete i podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice u redovnom ili žurnom postupku. Za maloljetne i poslovno nesposobne osobe zahtjev podnosi roditelj, odnosno zakonski zastupnik.

Za predaju zahtjeva potrebna je osobna iskaznica ili neka druga isprava na kojoj se može potvrditi vaš identitet, dokaz o uplati, fotografija veličine 35 x 45 milimetara (potrebno je naglasiti da je za biometrijsku putovnicu) te stara putna isprava, koja će se poništiti i vratiti.

Na šalteru trebate dati dva otiska – lijevog i desnog kažiprsta. Ako podnositelj nema kažiprst ili je vrh kažiprsta ozlijeđen, uzima se otisak srednjeg ili nekog drugog prsta. Ako nema jedne ruke, uzima se otisak kažiprsta i srednjeg ili nekog drugog prsta druge ruke.
Za malodobnu djecu za koju se traži prva putovnica, a nemaju izdanu osobnu iskaznicu i nisu upisana u maticu rođenih u Republici Hrvatskoj - potreban je izvadak iz matice rođenih ili rodni list.

Također, djeca koja su navršila 12 godina moraju biti prisutna radi potpisivanja zahtjeva, odnosno radi davanja otisaka prstiju, koji se pohranjuju u čipu biometrijske putovnice.

Cijena za putovnicu u redovnom postupku iznosi 320 kuna, za dostavu na kućnu adresu 350 kuna, 410 kuna za žurni postupak ili 465 za dostavu putovnice u žurnom postupku. Putovnica za koju je zahtjev za izdavanje podnesen u žurnom postupku u Policijskoj upravi zagrebačkoj izdaje se u roku od 48 sati.

Putovnica za koju je zahtjev za izdavanje podnesen u žurnom postupku u drugim policijskim upravama ili postajama u njihovom sastavu koje obavljaju i upravne poslove, izdaje se u roku od tri radna dana od dana podnošenja zahtjeva. Ako želite da vam se putovnica izda u roku od tri radna dana od dana podnošenja zahtjeva, putovnicu preuzimate u policijskoj upravi u kojoj ste podnijeli zahtjev za izdavanje, odnosno u policijskoj upravi u čijem je sastavu postaja u kojoj ste podnijeli zahtjev.

Vozačka dozvola

Ako prvi put podnosite zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, trebat će vam uvjerenje o položenom vozačkom ispitu (ako je ispit položen nakon 1. siječnja 2018. godine). Zatim, trebate priložiti i uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima, ne starije od petnaest mjeseci, fotografiju veličine 35 x 45 milimetara i dokaz o uplati propisanih naknada ovisno o vrsti postupka.

Nakon 1. siječnja 2018. godine ne moraju se priložiti uvjerenja jer MUP i HAK sve bilježe u sustavu.

Ako samo produljujete trajanje vozačke dozvole, bit će vam potrebna dozvola, uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima kategorije C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E, DE, H, te kategorije B kada je upravljanje vozilom u profesionalne svrhe, ako je vozačka dozvola kojoj je istekao rok valjanosti bila izdana na kraći rok radi potrebe za učestalijim zdravstvenim pregledom, ne starije od šest mjeseci, fotografija veličine 35 x 45 milimetara te dokaz o uplati ovisno o vrsti postupka.

Cijena vozačke dozvole iznosi 151 kunu u redovnom postupku, a 181 kunu ako želite da se dostavi na kućnu adresu. U ubrzanom postupku koštat će vas 200 kuna, a u žurnom 450 kuna.
Također, nije potrebno priložiti fotografiju ako je podnositelju zahtjeva u proteklih pet godina izdana biometrijska putovnica, elektronička osobna iskaznica, osobna iskaznica koja sadrži OIB ili e-vozačka dozvola izdana od 4. 9. 2017. godine za čije je izdavanje priložena fotografija, a izgled osobe nije bitno promijenjen.

Pročitajte i ovo Računi za kućanstvo Reagirajte na vrijeme Dobili ste opomenu za neplaćeni račun? Prije nego što ga platite, provjerite rokove za zastaru i što morate učiniti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanodavci mu ne žele prijaviti prebivalište Sve o prijavi boravišta i prebivališta: Zakoni, kazne i procedure

E-Građani

Ako imate elektroničku osobnu iskaznicu (eOI), putem portala e-Građani možete zatražiti izradu putovnice i vozačke dozvole – samo u redovnom postupku.

Podnošenje zahtjeva za izradu putovnice na portalu e-Građani (e-Zahtjevi) uključuje integrirano plaćanje troškova izrade putovnice i upravne pristojbe putem usluge e-Pristojbe, a radi se o novčanom iznosu od 320 kuna odnosno 350 kuna za dostavu na adresu prebivališta ili boravišta. Nije vam potrebna fotografija jer ako imate eOI – tada MUP već ima u sustavu fotografiju, otiske i potpis.

Za vozačku dozvolu potrebno je pratiti korake kroz koje vas sustav vodi – također treba uplatiti 151 ili 181 kunu te priložiti Zdravstveno uvjerenje. Isto tako vam određeni podaci nisu potrebni jer se već nalaze u sustavu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene