Žene njegovateljice iz Hrvatske su u Austriju otišle trbuhom za kruhom, a još jedne blagdane provest će daleko od svoje obitelji. Na godišnjoj razini u Hrvatski proračun uplate 30 milijuna eura poreza, a kad su trebale posao, nitko ih nije ništa pitao.

Galerija Zdenka Kovačević Kurić - 1 Zdenka Kovačević Kurić - 2 Zdenka Kovačević Kurić - 3 +1 porezi - 2

Novi blagdan - opet stotine kilometara daleko od doma i obitelji. Žene njegovateljice u Hrvatskoj nisu mogle pronaći posao pa su odlučile otići raditi u Austriju. Svaki odlazak im teško pada, ali trenutačno im je to jedina opcija.

Njegovateljica Zdenka Kovačević iz Jelisavca još uvijek ne zna gdje će provesti nadolazeće blagdane. "Protekle tri godine sam sva tri blagdana bila u Austriji, sada mi je želja da budem s obitelji", rekla je.

Odlučila je otići iz nekoliko razloga. "U Hrvatskoj sam radila za minimalce i morala sam raditi posao koji je i nije moj", dodala je. Radila je i više sezona, ali nije bilo zadovoljavajuće.

Svaka dva tjedna vraća se u Austriju. "Užasno je teško, svaki puta je teško. Šest godina sam tamo. Bolje je jedino financijski. Opet smo i od mojih novaca puno toga napravili, ali da je teško, teško je. Bit će teško. Ne znam hoće li se to promijeniti", objasnila je.

Novogodišnja i božićna želja joj je samo jedna. "Moja želja je da se moj suprug doseli kod mene, da skupa živimo, ali to će biti najvjerojatnije Austrija. Ovdje života nema. U ovoj državi teško, nema ništa dobro za nas", zaključila je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju