Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Čerkezovcu

Svađa oko skladištenja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori: "Sve to minimizira bilo kakav utjecaj na okoliš"

Aktualno Galerija Bijes zbog nuklearnog otpada - 1 Bijes zbog nuklearnog otpada - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bijes zbog nuklearnog otpada - 2 Bijes zbog nuklearnog otpada - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bijes zbog nuklearnog otpada - 3 Bijes zbog nuklearnog otpada - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bijes zbog nuklearnog otpada - 4 Galerija 1/4 >>
Vrući krumpir, zbog kojeg se Vijeće ministara jutros zamalo nije sastalo s hrvatskom Vladom je skladište za radioaktivni otpad koji bi trebao niknuti na Čerkezovcu. Bijes s obje strane granice zbog toga traje već 20 godina, koliko Hrvatska ondje planira skladištiti bezopasni radioaktivni otpad. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić.

U Novom Gradu, bosanskogercegovačkoj općini tik uz granicu s Hrvatskom svi su protiv skladištenja radioaktivnog otpada u svom susjedstvu.

"To nije zdravo. Mnogi obolijevaju. Pogotovo djeca. I odrasli", kaže Aleksandra iz BiH.

"Pa normalno da se bunim, onaj izvor je tamo u Čerkezovcu, ja dođem tamo i tamo si punim vodu", poručuje Nebojša.

"Nema to veze s narodom, peticije su se pisale, plakati su pisani, znači to je sve džabe", kaže Dragan.

Isto je i u susjednom Dvoru na Uni s hrvatske strane granice.

"15 km od Ljubljane već postoji skladištenje, tako da, jedino da nam sad ne dođe otpad iz cijele Europe, u tome je problem", smatraju pak neki.

Jer obje su općine u podnožju Trgovske gore, tik uz rijeku Unu.

Pročitajte i ovo Krško: Novo skladište za nuklearno gorivo - 7 Novi način skladištenja Reporter Dnevnika Nove TV ušao u skladište u kojem će se idućih stotinu godina čuvati potrošeno gorivo iz nuklearke Krško

U gustoj šumi Trgovske gore nekadašnji je vojni kompleks Čerkezovac. Vojske nema već tri godine, a teren je i dalje minski sumnjiv. Sve to ubrzo ne bi trebao biti problem, jer na Čerkezovac stižu bageri, nakon njih i radioaktivni otpad.

"Ja mislim da prije 2027. sigurno neće, a koliko će biti nakon te godine, ovisi stvarno o dinamici koja je dosta složena za uspostavu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada", pojašnjava Josip Lebegner, direktor Fonda za zbrinjavanje radioaktivnog otpada NE Krško.

Zna se već i kako će izgledati. Jedna će prostorija za koju godinu biti puna visoko zasštitnih bačvi u koje će se skladištiti radioaktivni otpad iz instituta Ruđer Bošković i zagrebačkih bolnica, dok se se otpad iz NE Krško skladištiti na drugom mjestu, u hangaru, gdje će se prije toga izgraditi jedan potpuno novi kompleks.

Zbrinjavat će se nisko i srednjeradioaktivni otpad, čiji dio se i danas nalazi u središtu Zagreba, uvjeravaju stručnjaci.

"To je čvrsti materijal koji je pomiješan s betonskom masom i završit će u nekim betonskim spremnicima, i bit će u zgradi koja je propisno dizajnirana, sve to minimizira bilo kakav utjecaj na okoliš", kaže Davor Grgić sa Zavoda za visoki napon i energetiku na FER-u.

Pročitajte i ovo Skladište nuklearnog otpada u Dvoru, ilustracija - 2 Dvor na Uni Mještani u strahu za zdravlje: "I ovako je priroda već uništena." Reporterka Dnevnika Nove TV ušla u prostor gdje će se skladištiti radioaktivni otpad

Oko 3000 stanovnika Dvora na Uni za skladištenje otpada u svom dvorištu trebali bi dobivati naknadu - 2 milijuna eura svake godine, no načelnik je skeptičan.

"Da država ima pozitivan stav o tome i da brine o Dvoru onda bi već dosad donijeli zakonski okvir o isplati te naknade, ona ni dan danas, nakon osam godina nije donijela zakonski okvir o naknadi", kaže Nikola Arbutina, načelnik Općine Dvor na Uni.

Za prve bagere na Čerkezovcu treba još samo odobriti Studiju utjecaja na okoliš, no i gradjani i politika s obje strane Une još se nadaju da skladišta za radioaktivni otpad ovdje neće biti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene