Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sutkinja za mladež šibenskog Općinskog suda odbila je prijedlog tužiteljstva da se protiv 17-godišnjaka osumnjičenog za serijsko podmetanje požara u okolici Knina odredi jednomjesečni istražni zatvor te mu je, kao privremenu mjeru opreza, odredila smještaj u ustanovi socijalne skrbi, doznaje se u petak u tužiteljstvu.


Općinsko državno odvjetništvo tražilo je da se maloljetnika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela zadrži u zatvori i najavili su da će na odluku sutkinje Općinskog suda uložiti žalbu.

Vezani članci Šibenčani sami naslikali nogostup - 9 Kad neće Grad, hoće stanari: Kako ne bi hodali nasred ceste, sami naslikali nogostup Prim. dr. sc Nadica Buzina (Foto: Dnevnik.hr) "Pravih piromana koji doživljavaju uzbuđenje i relaksaciju ima jako malo. U 20 godina nisam vidjela čistog piromana"

Mladić je uhićen u srijedu navečer zbog sumnje da je počinio šest kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnom ili sredstvom, a nakon cjelodnevnog kriminalističkog istraživanja u prostorijama kninske policijske postaje u četvrtak, danas je doveden sutkinji za mladež u Šibeniku.

Postoji osnovana sumnja da je maloljetnik u šest navrata, od 9. siječnja do 23. kolovoza ove godine, na području Žagrovića potpaljivao suhu travu i nisko raslinje s namjerom izazivanja požara kako bi ih nakon toga mogao promatrati. Vatru je palio upaljačem i djelovanjem toplinske energije pomoću povećala i tako izazivao požare u blizini kuće, željezničkog mosta i na otvorenom prostoru, a kada se požar proširio na borovu šumu i nisko raslinje, udalji se s mjesta događaja i promatrao kako vatrogasci uz pomoć kanadera gase požare.

Takvim postupanjem prouzročio je štetu vrijednu 1,4 milijuna kuna, kažu u šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu.

Nakon što je sutkinja za mladež Općinskog suda u Šibeniku ispitala maloljetnika, zamjenica općinske državne odvjetnice za mladež je predložila da mu se zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela odredi istražni zatvor. Sutkinja je takav prijedlog odbila i prema maloljetniku kao privremenu mjeru odredila privremeni smještaj u ustanovu socijalne skrbi.
Općinsko državno odvjetništvo najavilo je da će se žaliti na tu odluku čim zaprime pisani otpravak takve sutkinjine odluke.

Prema informacijama kojima raspolažu lokalni mediji, mladić je priznao sva kaznena djela za koje ga policija sumnjiči i izjavio da voli gledati vatru i vatrogasce koji je za njim gase. (Hina)