Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na nebu iznad Sirije

Susret titana: U bliskom susretu ruskog Su-35 i američkog F-22 otkriven velik hendikep "nevidljivog" Raptora

Su-35 i F-22 (Foto: Arhiva/AFP)
Su-35 i F-22 (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Susret američkih i ruskih zračnih snaga na nebu iznad Sirije otkrio je nedostatak američkog F-22 borbenog aviona.

Vrhunski američki i ruski borbeni zrakoplovi ovog su se tjedna prvi put susreli na nebu iznad Sirije.

Pročitajte i ovo Plenković i Anušić obišli radove na infrastrukturi za operativnu uporabu aviona Rafale Kompleks od 37 milijuna eura FOTO Rafale će održavati u ovim hangarima: Pogledajte što je dosad napravljeno Ivan Anušić Strategija i dinamika Prvi Rafalei uskoro u Hrvatskoj: Anušić otkrio kada dolaze i najavio izmjene još jednog zakona

„Nevidljivi“ američki borbeni zrakoplovi F-22 presreli su ruske Su-25 i Su-35 zrakoplove koji su prešli na područje iznad Sirije koje štiti SAD. Pritom je otkriven nedostatak američkih zračnih snaga, javlja Business Insider.

F-22 najrazorniji je američki borac poznat po nevjerojatnim akrobatskim sposobnostima te mogućnošću maskiranja pred neprijateljem.

Ako u svom zračnom prostoru primijeti neželjenog uljeza, uobičajeno je da zrakoplov nagne krila te neprijateljskom zrakoplovu otkrije projektile kojima raspolaže. No, F-22 to nikad neće moći učiniti budući da se zbog „stealth“ dizajna njegovo naoružanje nalazi unutar samog zrakoplova.

Pilot koji upadne u zračni prostor kojeg štiti SAD tako ne može znati je li zrakoplov naoružan dok s druge strane ruski Su-35 ima više projektila od američkog F-22 i drži ih tamo gdje ih svi mogu vidjeti.

Pentagon brine sve češća opasnost od sudara ruskih i američkih borbenih zrakoplova što bi moglo izazvati veliki diplomatski incident između dviju zemalja.

Do sve češćih incidenata dolazi u trenutku kad se operacije međunarodne koalicije predvođene SAD-om za borbu protiv Islamske države ograničavaju na zonu manju od 40 km2 oko grada Bukamala, na istoku zemlje, blizu granice s Irakom.

Koalicija pokušava osloboditi istočnu obalu Eufrata od posljednjih boraca IS-a uz podršku Sirijskih demokratskih snaga, koalicije kurdskih i arapskih boraca. Po verbalnom sporazumu s Moskvom, ruski lovci koji podržavaju režim predsjednika Bašara al-Asada, trebali bi ostati na zapadnoj obali Eufrata.

No, zapovjednik Damien Pickart, glasnogovornik US Air Forcea u regiji, kaže da je nekoliko ruskih aviona preletjelo nedavno istočnu obalu Eufrata ne upozorivši unaprijed koaliciju kao što je to predviđeno u "zonama dezeskalacije" koje su uspostavili Moskva i Washington radi izbjegavanja incidenata. (Hina/D.I.)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene