Američki lovci F-22 (Foto: AFP)
Američki lovci F-22 (Foto: AFP) Foto: Afp

Dva američka borbena aviona F-22 presrela su u srijedu dva ruska nakon što su prešli rijeku Eufrat u Siriji i letjeli istočno od "linije za izbjegavanje sukoba", izjavila su dva američka dužnosnika za CNN.


Američki borci ispalili su rakete upozorenja nakon što su presreli dva ruska aviona Su-25 nakon što su više puta prešli preko "linije za izbjegavanje sukoba", izvijestili su.

Vezani članci Joe Biden Biden naredio zračne napade na snage koje podupiru Iran u Iraku i Siriji Slika nije dostupna Rusija ispalila krstareće projektile bez upozorenja

Jedan je od dužnosnika izjavio da je u susret bio uključen i jedan ruski borbeni zrakoplov Su-35 i da je zračni "susret" trajao nekoliko minuta. Rekao je i kako su koalicijski časnici o incidentu obavijestili svoje ruske kolege putem kanala uspostavljenog za međusobnu komunikaciju.

"Nakon što su ruski zrakoplovi prešli 'liniju za izbjegavanje sukoba', presrela su ih dva F-22 raptora i pružila zračnu zaštitu koalicijskim kopnenim snagama koje provode operacije kako bi porazile Islamsku državu", rekao je za CNN glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva zračnih snaga Damien Pickart.

Pickart je ruske pilote optužio i za opasan let tijekom susreta.

"Jedan Su-25 bio je toliko blizu da je F-22A morao agresivno manevrirati kako bi izbjegao sudar", rekao je Pickart te dodao da je susret trajao otprilike 40 minuta prije nego što su ruski zrakoplovi odletjeli na zapadnu stranu rijeke.

Rusija tvrdi suprotno

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je pak priopćilo da su ruski lovci Su-35 otjerali američke lovce F-22 koji su ispalili infracrvene mamce i time omatali ruske avione pri podršci Su-25. 

"Dva aviona Su-25 13. prosinca bila su u pratnji humanitarnog konvoja kada im se s istočne obale približio američki lovac F-22 koji je smetao ruskim avionima. Su-35, koji je letio na visini od 10.000 metara, brzo je presreo američki avion, nakon čega je F-22 napustio područje", prenio je Reuters priopćenje ruskog ministarstva.

Dodali su i da su napisi u zapadnim medijima da je F-22 presreo ruske avione u Siriji samo želje i snovi određenih medija u SAD-u i Velikoj Britaniji.