Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ponovna glavna rasprava u "slučaju Riječke banke" danas je prekinuta i bit će nastavljena od 7. do 11. travnja, kada će sudski vještak svjedočiti o nalazima vještačenja gubitaka u toj banci i očitovati se na primjedbe branitelja, doznaje se na Županijskom sudu u Rijeci.


Svjedočenje sudskog vještaka bilo je zakazano za jučer, ali je
odgođeno jer su branitelji u posljednji trenutak predali primjedbe na koje se vještak mora pismeno očitovati.

Vezani članci Slika nije dostupna Severina: Odlazim s estrade! Slika nije dostupna Pronađen nasilnik s Gata Karoline Riječke

Ponovna glavna rasprava u postupku protiv šestero optuženih, koje se tereti da su od 1997. do 2002. bivšu Riječku banku oštetili za oko 97 milijuna dolara počela je prije tri dana. Suđenje, koje je počelo u travnju 2006., ponavlja se jer je od posljednjeg ročišta bilo prošlo više od dva mjeseca.

Sutkinja Ika Šarić na ponovnoj je raspravi uglavnom iščitavala već obavljena svjedočenja bivših djelatnika Riječke banke i Hrvatske narodne banke (HNB), bivših članova Nadzornog odbora banke i drugih.

U početku ponovnog suđenja svi su se optuženi izjasnili da se ne osjećaju krivima, a Ministarstvo financija se očitovalo da "slučaj Riječke banke" nije uzrokovao neposrednu štetu za Republiku Hrvatsku.

Predstavnici Erste banke, koja je nakon otkrića afere kupila
Riječku banku, nisu odustali od zahtjeva da im optuženi nadoknade štetu, ali će konačan iznos zahtjeva iznijeti nakon svjedočenja vještaka.

Suđenje u "slučaju Riječke banke" su produljili problemi s
vještačenjem gubitaka, jer su i prvo i drugo vještačenje proglašeni nevaljanima. Trećim, vještačenjem Hrvatske strukovne udruge eksperata i sudskih vještaka utvrđen je gubitak od oko 96 milijuna dolara.

Po optužnici, prvooptuženi Eduard Nodilo tereti se za sklapanje
štetnih ugovora. Bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah, bivši predsjednik i član Uprave Ivan Štokić i Borislav Perožić te bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić terete se za pomaganje u sklapanju štetnih ugovora, a Štokić i Perožić i za zloporabu položaja i ovlasti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju