Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

General Ante Gotovina će na početak suđenja čekati više od godinu i pol dana. Unatoč prošlogodišnjim najavama da će suđenje generalu Gotovini početi najkasnije 2007. godine, jedinstveno suđenje s Markačem i Čermakom započet će 2008. godine.


"Tribunal jednostavno nema nikakvu mogućnost započeti suđenje prije 2008. godine, jer su rasporedi korištenja sudnica, kojima je broj ograničen, određeni sve do kraja 2008, odnosno 2009. godine", potvrdio je za Novi list glasnogovornik haškog tužiteljstva Anton Nikiforov. 

Vezani članci Slika nije dostupna Thompson oduševio Pakoštane: 'Sretan sam kao svi Hrvati!' Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO: Gotovinin odvjetnički tim dobio pojačanje

Iako su suci ti koji određuju kada će koje suđenje biti zakazano, sudsko vijeće u procesu Gotovini neće imati puno izbora, jer je satnica već unaprijed određena. 

Tribunal je u ovoj i idućoj godini opterećen s dva velika procesa: suđenjem vojnim i političkim čelnicima bosanskih Hrvata, Praljku i ostalima, te suđenjem srbijanskom političkom i vojnom vrhu. 

Haški suci poduzimaju velike korake kako bi onemogućili odugovlačenje postupaka, a 'borba s vremenom' od strane haških sudaca i tužitelja ponekad poprima karikaturalne razmjere. 

Pored Gotovine, koji će na suđenje od prošlogodišnjeg uhićenja čekati najmanje oko godinu i pol, u osobito težak položaj dolaze generali Čermak i Markač, koji su se dragovoljno predali još 2004. godine, bili u Sheveningenu u pritvoru i zatim pušteni da suđenje čekaju na slobodi.