Obavijesti Video Pretražite Navigacija
URUŠENE VRIJEDNOSTI

Sudski vještak za oružje o eskalaciji teških zločina: "Nasilje postaje sredstvo rješavanja problema, ušlo je čak i u mainstream politiku"

Aktualno Galerija Dubravko Gvozdanović - 1 Dubravko Gvozdanović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dubravko Gvozdanović - 3 Dubravko Gvozdanović - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dubravko Gvozdanović - 2 Dubravko Gvozdanović - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Matea Ćorić Galerija 1/4 >>
Svako toliko nas šokira neki slučaj nasilja i ubojstva. Često se dogode usred bijela dana. Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić razgovarala je o ovoj temi sa sudskim vještakom za oružje Dubravkom Gvozdanovićem.

Više od 98 posto zločina u Hrvatskoj napadači počine ilegalnim oružjem. Reporterka Nove TV Matea Ćorić razgovarala je s Dubravkom Gvozdanovićem, sudskim vještakom za oružje, koji je istaknuo da oružje na ilegalno tržište većinom dolazi s prostora bivše Jugoslavije, koje je bilo zahvaćeno ratnim zbivanjima devedesetih godina i naprosto je jedan veliki bazen koji podupire, sponzorira i održava crno tržište.

Na pitanje koliko je takvog oružja na području Hrvatske, Gvozdanović je odgovorio kako bi sve procjene bile paušalne, odnosno neutemeljene na podacima.

"Nemamo nikakve podatke koji govore koliko je oružja izgubljeno tijekom Domovinskoga rata, koliko je oružja zadržano u privatnom vlasništvu, koliko ga je uništeno, a koliko vraćeno i u konačnici svaka procjena bila bi nezahvalna. Ali valja zaključiti da je i jedan komad ilegalnog vatrenog oružja opasan", upozorio je sudski vještak.

Gvozdanović se osvrnuo i na činjenicu da se zločin u Rijeci, u kojemu je život izgubila žena, dogodio na javnome mjestu usred dana. Kazao je kako smo u posljednjih 30 godina razvoja hrvatskoga društva krenuli u krivom smjeru i došlo je do urušavanja moralnih ljudskih vrijednosti.

"Izokrenute su vrijednosti trenutno postale nešto što dominira u našem društvu, nasilje je postalo obilježje našeg društva, ušlo je čak i u mainstream politiku i nažalost, nasilje postaje sve češće sredstvo izvršenja cilja i sve češće sredstvo rješavanja problema", upozorio je Gvozdanović te dodao kako je siguran da je izbor ljudi koji se okreću nasilju uvjetovan velikim nepovjerenjem prema državnim institucijama, odnosno njihovim nečinjenjem i nepoštenim pristupom rješavanju problema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neočekivani preokret Policija došla na očevid zbog požara u kuhinji pa ih šokiralo otkriće: Mladiću u kući pronašli velike količine droge, oružja, duhana...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KOD NOVE GRADIŠKE Skrivao bogat arsenal ilegalnog oružja na imanju: Policija spriječila moguću tragediju i objavila detalje otkrića

To je, kako je naglasio sudski vještak, kompleksno pitanje koje zahtijeva interdisciplinarni pristup. Bez radikalnog zaokreta ne može doći do pozitivnog pomaka, zaključio je. 

U Hrvatskoj je do sada, po podacima MUP-a, dragovoljno prikupljeno više od 300.000 tisuća komada vatrenog oružja, no očito je da još ima puno onog ilegalnog. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene