Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

'Cilj ovoga postupka je utvrditi i zločinački karakter jugoslavenskog režima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Munchenu je nastavljeno suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

U Munchenu je nastavljeno suđenje bivšim čelnicima UDBA-e Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Svjedočio je brat Krunoslava Pratesa, jedine osobe koja je osuđena za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Slika nije dostupna "Nitko ne izvršava nalog" Perković i Mustač tužili Njemačku, čeka se njihovo prebacivanje u Hrvatsku

Hrvoje i Krunoslav Prates bili su zajedno kada je Đurekovićevo tijelo pronađeno. Krunoslav Prates, koji je zbog ubojstva osuđen na doživotni zatvor, svjedoči u utorak.


Suđenje Perkoviću i Mustaču: Svjedok koji se 'ničeg ne sjeća'

Suđenje je obilježila oštrina suca koji predsjeda sudskim vijećem. Evo što je izdvojila reporterka Nove TV Ivana Petrović koja u Munchenu prati suđenje.

'Sudac Manfred Dauster je sudac koji je bio član sudskog vijeća u predmetu Prates. On vrlo dobro poznaje prirodu Udbaških ubojstava. Tako i vrlo dobro poznaje i narav svjedoka koji svjedoče na te okolnosti.

On je bio vrlo, vrlo rezolutan. Stalno je upozoravao gospodina Pratesa da je krivo svjedočenje kažnjivo djelo. Na svako Pratesovo da se ne sjeća on je govorio 'gospodine Prates, ja vas upozoravam'. U jednom trenutku je čak lupio šakom o stol i rekao 'gospodine Prates pa kako to da se sjećate starog autodijela kojeg ste tražili, a ne sjećate se da ste šest sati čekali u autu svoga brata i ne sjećate se da je u garaži pronađen mrtav čovjek u lokvi krvi'.

Inače, gospodin Prates je odgovarajući na pitanja tužitelja rekao da se boji. Kad ga je on pitao koga, rekao je da se boji Tita. Na to je tužitelj rekao 'ali Tito je mrtav'. On je rekao da se svejedno boji. Na to ga je tužitelj pitao bojite li se vi i dalje jugoslavenskih tajnih službi. Rekao je da se boji, na što je odvjetnik obrane to pitanje nazvao sugestivnim.

Gospodin Andres Hrvoje Jelić je također bio svjedok. On je sin doktora Ivana Jelića, nećak doktora Branka Jelića, uglednih emigranata koji nisu bile povezani s nacizmom i fašizmom kako je to danas obrana pokuašala, pristojno doduše, sugerirati. Oni su bili ljudi, intelektualci koji su imali jedno drugačije viđenje života u Hrvatskoj i zato su emigirali.

Gospodin Jelić je kroz svoj životni put vrlo dobro opisao činjenicu da je moć ondašnje totalitarne Jugoslavije činila njezina UDBA, odnosno njezina služba.

U utorak svjedoči Krunoslav Prates. On je vrlo bitan svjedok i cilj ovoga postupka nije samo utvrditi poziciju Mustača i Perkovića u cijeloj ovoj priči, nego utvrditi, očito je to sad već, i zločinački karakter jugoslavenskog režima.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene