Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba jednog suca i oca

"Dvije učenice dogovarale su se da će mojoj kćeri slomiti nogu. Nitko s njom ne razgovara. Morao sam je ispisati iz škole u Kninu"

Dvije djevojčice rugaju se tećoj, ilustracija (Guliver/Thinkstock)
Dvije djevojčice rugaju se tećoj, ilustracija (Guliver/Thinkstock)
"Mojoj kćeri zbog vršnjačkog nasilja narušeno je psihičko i fizičko zdravlje do te mjere da sam je po žurnom postupku upisao u novu školu jer više nije mogla svakodnevno trpjeti maltretiranje drugih učenica," tvrdi sudac Općinskog suda u Šibeniku Mato Jelić sa stalnom službom u Kninu, gdje je osnovnu školu pohađala njegova maloljetna kćer.

Sudac Općinskog suda u Šibeniku Mato Jelić odlučio je izaći u javnosti sa slučajem vršnjačkog nasilja njegove maloljetne kćeri koju, kako tvrdi, razredni kolege iz osnovne škole Domovinske zahvalnosti u Kninu maltretiraju već godinama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Ilustracija posljedice su ozbiljne Porazni rezultati istraživanja o vršnjačkom nasilju: 29 posto osnovnoškolaca priznalo da ih je vršnjak jako udario

"Mom djetetu, odličnoj učenici i vrhunskoj sportašici, članici hrvatske kadetske reprezentacije jednog borilačkog sporta, nanesena je velika šteta. Njezini su problemi počeli već u trećem razredu, s prvim osvojenim medaljama na koje su bile ljubomorne dvije učenice koje se bez značajnih rezultata bave istim sportom. One su izlagale ruglu njezine sportske uspjehe, prekinule s njom komunikaciju i nagovorile drugu djecu iz razreda da učine isto", ispričao je Jelić za ŠibenikIN.

Sve je eskaliralo nakon njezina plasmana na europsko prvenstvo.

"Od tada je ne prestaju maltretirati preko društvenih mreža, ni jedno dijete u razredu s njom ne razgovara, ne zato što ne žele, već zbog toga što su cijelom razredu te dvije učenice jasno dale do znanja da će svatko tko bude s njom razgovarao završiti na njihovoj 'crnoj listi' i da će mu tada biti isto kao i mojoj kćeri. Ona zbog odlaska na natjecanja izvan Hrvatske nekad izbiva iz škole i po nekoliko dana, a nitko joj ne smije po povratku javiti što su u međuvremenu učili niti što su bile školske zadaće. Izbacile su je iz svih grupa za dopisivanje preko kojih sva djeca iz razreda komuniciraju te su u tim grupama nastavile s različitim gnjusnim i primitivnim uvredama na njen račun", ogorčen je Mato Jelić.

On je dobio neke od tih poruka pa ih je pokazao školskoj pedagoginji, koja je s autoricama obavila jedan razgovor, a drugi, iako ga je zakazala, nije održala, ističe Jelić.

Ravnatelj škole Ivan Uzun kratko je za ŠibenikIN rekao da nije bilo propusta u radu škole, ali da će sve ipak utvrditi nadležne službe.

"U prosincu je moja kćer, koja je ranije na tjelesnom dobila od te dvije učenice teže udarce po nogama, uključila snimanje na mobitelu i sakrila ga u ormarić svlačionice sportske dvorane. Na snimci se jasno čuje kako se njih dvije dogovaraju da joj na satu tjelesnog odgoja slome nogu! Odmah sam otišao psihologu koji ih je pozvao na razgovor. One su priznale da su pretjerale, a on je zapisnik predočio ravnatelju. Priopćeno mi je kasnije da će njima dvjema biti izrečene pedagoške mjere i da će se obavijestiti Centar za socijalnu skrb u Kninu, a ravnatelj me je zamolio da ne podnosim prijavu policiji jer je bio uvjeren da će on sa svojim stručnim suradnicima i nadležnim Centrom za socijalnu skrb uspjeti riješiti problem mog djeteta", ispričao je sudac Jelić.

Ništa od obećanog nije poduzeto, nastavlja, a pedagoške mjera im nisu izrečene, nakon čega su one nastavile s maltretiranjem. On je ipak policiju o svemu obavijestio krajem siječnja. Glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor rekla je da je policijsko postupanje u tijeku i istražuju se sve okolnosti navedene u njegovu podnesku kninskoj policiji. Kronologiju svih zbivanja poslao je i na adrese pučke pravobraniteljice za djecu, kninskog centra za socijalnu skrb te resornom ministarstvu zahtijevajući razrješenje ravnatelja i izvanredne otkaze članovima stručnog tima škole.

Hrvatsku je nedavno šokirala snimka tučnjave dviju djevojčica jedne splitske škole.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene