Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon skupljeg benzina svi odmah zaprijete poskupljenjem ostalih usluga. Uskoro bi trebali poskupjeti plin i struja.


Godinama se socijalni mir održava nerealno niskim cijenama plina, struje i goriva, no to nije održivo, posebice što smo bliže Europskoj uniji. HEP je tražio veće cijene, ali Vlada još šuti i odgađa trenutak dizanja cijena. No HEP dobiva i nalog da izgradi nove elektrane, kojim novcem? Niti znamo kako će se izgraditi niti kojim novcem, ni kad trebaju biti gotove.

Vezani članci Plin - 3 Stručnjaci upozoravaju: Europa bi se mogla suočiti s nestašicom plina. Hoće li problemi zahvatiti i Hrvatsku? Režije, ilustracija Dobra vijest na početku sezone grijanja: Ministar kaže da struja i plin idućih mjeseci neće poskupjeti

Problem je što za tri godine, trećinu struje Hrvatska više neće imati jer će neke elektrane izaći van. Onda ćemo opet imati problem kako nabaviti struju, a bit ćemo i energetski ranjivi. To je najveći problem u 21. stoljeća, pa tako i u Hrvatskoj. Kad pogledamo Hrvatsku koja nabavlja struju iz regije i susjednih zemalja, ona je u prosjeku, u odnosu na ostale zemlje 20 posto jeftinija. Znači, nije tržišna nego socijalna i tu je cijeli problem.

Budući da je HEP prije svega djelovao kao socijalna ustanova, imali su iz godine u godinu gubitke jer su sa Vladom morali pregovarati i na taj način raditi. HEP je tražio poskupljenje struje od 17 posto, a prema nekim procjenama to će doći tek u lipnju ili srpnju. Banski dvori neslužbeno šalju podatak kako neće biti takvo poskupljenje. No i dalje to neće riješiti cijeli problem, a to je tržišna cijena struje.

Neke grupe procjene govore kako bi u ovome trenutku struja trebala poskupjeti do 30 posto za građanstvo, da bi ona bila po tržišnim kriterijima, a za industriju do deset posto. Vlada bi se morala pobrinuti da osigura i utvrdi prije svega koje su to socijalne kategorije koje trebaju struju plaćati po socijalnim cijenama, a ostali bi struju zapravo plaćali po tržišnim cijenama

>> INA distributerima poskupjela plin

Mnogima se to neće svidjeti, no Hrvati plin plaćaju jeftinije nego drugi u regiji, što znači da niti to nije još dugo održivo. Više nismo gospodari u energetskom smislu kao što smo bili prije nekoliko godina. Kad pogledamo cijenu plina, u ovom trenutku, ona je okvirna tržišna i nabavna, 2 kune po kubnom metru, a u ovom trenutku prodajna cijena koju INA nama građanima daje 1,69 kuna po kubnom metru.

Vidite i sami razliku da skuplji plin kupujemo nego ga prodajemo, prema dogovoru s Mađarima. No, nova cijena plina trebala bi uslijediti nakon 1. svibnja. S Mađarima je također dogovoreno krajem prošle godine između Kosoričina kabineta i mađarskog MOLA je da bi do 2012. cijena plina bila tržišna, baš kao i svugdje drugdje, a to znači da ćemo plin plaćati kako je i na tržištu, ali će i država morati se pobrinuti da socijalnim skupinama osigura jeftiniji plin.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju