Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro poskupljenja

Socijalni mir održava se niskim cijenama plina i struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon skupljeg benzina svi odmah zaprijete poskupljenjem ostalih usluga. Uskoro bi trebali poskupjeti plin i struja.

Godinama se socijalni mir održava nerealno niskim cijenama plina, struje i goriva, no to nije održivo, posebice što smo bliže Europskoj uniji. HEP je tražio veće cijene, ali Vlada još šuti i odgađa trenutak dizanja cijena. No HEP dobiva i nalog da izgradi nove elektrane, kojim novcem? Niti znamo kako će se izgraditi niti kojim novcem, ni kad trebaju biti gotove.

Pročitajte i ovo Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose" Slika nije dostupna Skuplji struja i plin? Kasni nedjeljni sastanak Petrova, Plenkovića i Marića u Vladi: Je li povod poskupljenje plina?

Problem je što za tri godine, trećinu struje Hrvatska više neće imati jer će neke elektrane izaći van. Onda ćemo opet imati problem kako nabaviti struju, a bit ćemo i energetski ranjivi. To je najveći problem u 21. stoljeća, pa tako i u Hrvatskoj. Kad pogledamo Hrvatsku koja nabavlja struju iz regije i susjednih zemalja, ona je u prosjeku, u odnosu na ostale zemlje 20 posto jeftinija. Znači, nije tržišna nego socijalna i tu je cijeli problem.

Budući da je HEP prije svega djelovao kao socijalna ustanova, imali su iz godine u godinu gubitke jer su sa Vladom morali pregovarati i na taj način raditi. HEP je tražio poskupljenje struje od 17 posto, a prema nekim procjenama to će doći tek u lipnju ili srpnju. Banski dvori neslužbeno šalju podatak kako neće biti takvo poskupljenje. No i dalje to neće riješiti cijeli problem, a to je tržišna cijena struje.

Neke grupe procjene govore kako bi u ovome trenutku struja trebala poskupjeti do 30 posto za građanstvo, da bi ona bila po tržišnim kriterijima, a za industriju do deset posto. Vlada bi se morala pobrinuti da osigura i utvrdi prije svega koje su to socijalne kategorije koje trebaju struju plaćati po socijalnim cijenama, a ostali bi struju zapravo plaćali po tržišnim cijenama

>> INA distributerima poskupjela plin

Mnogima se to neće svidjeti, no Hrvati plin plaćaju jeftinije nego drugi u regiji, što znači da niti to nije još dugo održivo. Više nismo gospodari u energetskom smislu kao što smo bili prije nekoliko godina. Kad pogledamo cijenu plina, u ovom trenutku, ona je okvirna tržišna i nabavna, 2 kune po kubnom metru, a u ovom trenutku prodajna cijena koju INA nama građanima daje 1,69 kuna po kubnom metru.

Vidite i sami razliku da skuplji plin kupujemo nego ga prodajemo, prema dogovoru s Mađarima. No, nova cijena plina trebala bi uslijediti nakon 1. svibnja. S Mađarima je također dogovoreno krajem prošle godine između Kosoričina kabineta i mađarskog MOLA je da bi do 2012. cijena plina bila tržišna, baš kao i svugdje drugdje, a to znači da ćemo plin plaćati kako je i na tržištu, ali će i država morati se pobrinuti da socijalnim skupinama osigura jeftiniji plin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene