Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjak za sigurnost o izjavi predsjednice

'Ako je Lozančić bio 'Milanovićev privatni špijun', predsjednica je to trebala prijaviti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesecima traje afera Lozančić i čini se da joj nema kraja. U Vijestima Nove TV Andrija Jarak o ovoj je temi razgovarao sa stručnjakom za sigurnost Bonom Marjanovićem.

Imenovanje Danijela Markića supotpisali su predsjednica i premijer, usprkos protivljenju najjače vladajuće stranke HDZ-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Brzi odgovor Plenković: "Milanović me zadnji put zvao prije 150 godina" Ivana Pezo Moskaljov OZBILJNE OPTUŽBE Vojni špijuni pod povećalom: Jesu li višak novca za misije pospremali u vlastite džepove? Sumnja se da je pronevjereno više od 2 milijuna kuna

Daniel Markić imenovan je novim ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije, potvrđeno je Novoj TV iz više izvora. Njegovo imenovanje supotpisali su predsjednica i premijer, usprkos protivljenju najjače vladajuće stranke HDZ-a.

Povjerenje su mu dali još sinoć, zbog čega vrije u vladajućoj koaliciji, ali i zbog mogućnosti da bivši šef SOA-e Dragan Lozančić dobije novi angažman u državnoj službi, i to na intervenciju premijera. Političke vode uzburkala je i optužba predsjednice za javnu televiziju da je Lozančić bio osobni obavještajac Zorana Milanovića. Do početka Vijesti Zoran Milanović nije se očitovao na optužbe predsjednice.

Kako tumačite izjavu predsjednice da je Dragan Lozančić bio 'privatni špijun Zorana Milanovića'?

Teško je to komentirati budući da je to samo izjava koja nema nikakvih dokaza. U svakom slučaju, ako govorimo načelno, ukoliko je takvo nešto i bilo, takve nepodobštine ili neke nelegalne komunikacije između tadašnjeg ravnatelja i premijera, naravno da je u svakom slučaju to trebalo procesuirati i prijaviti nadležnom tijelu. Ovo sve izgleda spada u neku varijantu ili osobnog razračunavanja odnosno eventualno neku političku arenu.

Znači, predsjednica, ukoliko je imala ta saznanja, morala je to prijaviti?

U svakom slučaju, kao i svaki drugi građanin. To jesu teške optužbe da netko bude privatni špijun, pogotovo s te pozicije.

Imamo čudnu situaciju – predsjednica kao supotpisnica tvrdi za gospodina Lozančića da je nečiji privatni špijun, a s druge strane aktualni premijer Tihomir Orešković će istog tog gospodina uzeti za savjetnika. Je li to normalna situacija?

Zapravo je vrlo zbunjujuća situacija, pogotovo ako uzmemo političku opredijeljenost, odnosno iz kojeg segmenta dolazi i predsjednica i Domoljubna koalicija, ali s druge strane nešto je nelogično, ako je supotpisnik razrješenja, da ga opet imenuje za jednu drugu funkciju. S treće strane i član je Domoljubne koalicije, nije član u formalnom smislu, nego ga je Domoljubna koalicija imenovala, odnosno postavila na mjesto premijera i sad na ovakav način... Je, dosta je zbunjujuće, moram priznati.

Imamo još jednu situaciju. Nasljednik gospodina Lozančića, gospodina Markić je izabran uz protivljenje najjače vladajuće stranke HDZ-a. Što Vam to govori? Jesu li oni ušli u otvorenu konfrontaciju s premijerom?

Mislim da je to varijanta političke arene. Tumačim da ovo nema apsolutno nikakve veze s osobnošću gospodina Markića, nego je stvar principa. A opet, slobodan sam reći da bi nešto bilo normalno ili logično je da najveća stranka koja je dobila najviše glasova na izborima, ima mogućnost kadroviranja i da ima puno veći utjecaj i u formalnom smislu. Ne samo da je predložio, iznjedrio premijera, nego da i sam bude premijer, pa tako i da sam ima veću utjecaj na sve ostalo što se događa.

Kakav će autoritet imati novi šef SOA-e ako nema potporu najveće vladajuće stranke i prvog potpredsjednika Vlade Karamarka, koji mu je na neki način i nadređen?

To je, čini mi se, principijelna nepotpora gospodinu Markiću, ali u svakom slučaju mora biti načelno neka podrška da taj sustav normalno funkcionira, pogotovo u ovim vremenima, ali imajući i u vidu da je gospodin Markić dugogodišnji i djelatnik agencije, naravna stvar je da se ufamo u profesionalizam i u funkcioniranje tog sustava sljedeće četiri godine, ukoliko ne dođe do nekih većih potresa. Nažalost, na političkoj sceni što bi se eventualno moglo odraziti i na sustav.

Hoće li ovo imati daljnje reperskusije?

Vjerujem da neće imati posljedice po samu SOA-u, ali izgleda da će se afera Lozančić nastaviti, pogotovo s potezima premijera. Ovo je eventualno postavljanje za neku savjetničku funkciju unutar Vlade, a opet to je politička arena i moglo bi imati dalekosežnije posljedice već u narednom periodu.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene