Požari i obilne kiše oštetile su prometnicu u Podgori, zaključili su stučnjaci iz Hrvatskih cesta. I u Dubrovniku se muče sa svojom urušenom prometnicom, a tamo su, uz loše vrijeme, krivi i privatni građevinski radovi. Ovaj put će se podnijeti i neke kaznene prijave.

Galerija Urušavanje cesta (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ante Miličić (Foto: Dnevnik.hr) Urušavanje cesta (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr)

Na urušenoj cesti u Podgori strojevi su u nedjelju mirovali, a građani su cijelom tom situacijom ogorčeni.

Vezani članci Dan na Dalmatini - 5 Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kakvo je stanje na prometnoj žili kucavici Dalmacije: "Hrvatski sir, hrvatska salama, hrvatski kruh, super" Fotografije iz zraka izgradnje Pelješkog mosta - 1 Impresivne fotografije Pelješkog mosta: Pogledajte kako sada izgleda kolosalna građevina

"Što ću kazati, ovo je katastrofa, tu bi se trebalo raditi 24 sata. Trebalo bi se riješiti da se ide preko gornje Podgore, postoji mogućnost sudara i sve, kolone se gore stvaraju. Ovo je, nekoga treba... Ma van svake pameti", kaže Boženko iz Rastovca.

No, na dionici je i u ponedjeljak bilo odrona jer vremenske prilike ne dopuštaju zahvate, poručuju iz Hrvatskih cesta.

Načelnik Općine Podgora Ante Miličić pojašnjava situaciju i tvrdi kako bi promet jednotračno trebao biti uspostavljen za nekoliko dana, ako se vrijeme smiri.

"Ne može se kopati jer će se stvoriti umjetno jezero pa će još ovaj donji pokos koji danas klizi, kliznuti za još jedan metar. Još će više prouzrokovati novo klizanje", kaže Miličić.

Oborine stvaraju dodatne probleme

Cestu su pregledali stručnjaci Hrvatskih cesta i utvrđeno je kako je trup ceste propao zbog oštećenog terena te vegetacije zbog požara prije nekoliko godina. Proces je potaknut obilnim kišama. Prema izvješću, zahvati na iskopu ispod ceste nisu bili presudni za slom tla, ali vlasnik će daljnje radove morati obavljati prema posebnim uvjetima.

Za cestu kojoj prijeti urušavanje u Dubrovniku, ne zna se kada će biti otvorena, a oborine stvaraju dodatne probleme.

"Ne ulazi mi u glavu pri zdravoj pameti , hoće li se ovo dolje prošetati, hoće li proklizati", pita se Nera iz Dubrovnika.

Za sve su krivi građevinski radovi

U Dubrovniku su sigurni da su za sve su krivi građevinski radovi ispod ceste, a gradonačelnik Mato Franković tvrdi kako ovaj put podnose kaznene prijave prema investitoru. Tvrde i kako će teren sanirati investitor o svome trošku.

"Sada postoje elementi za kaznenu prijavu. Nalaz vještaka je pri kraju s obzirom na hitnosti prema informacijama kojima raspolažemo da je grad donio ispravnu odluku o zatvaranju ceste zbog mogućnosti urušavanja, cesta se neće otvoriti dok se u potpunosti ne sanira" poručje Franković.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju