Divljač na cesti
Divljač na cesti Foto: Getty Images

Što učiniti ako u vožnji naletite na divljač i tko isplaćuje štetu na vozilu? Predsjednik Hrvatskog lovačkog društva Ivica Budar nam je rekao da samo u Hrvatskoj ispada da je gotovo uvijek divljač kriva, no da će se u skorijim izmjenama zakona problematika riješiti na razini Europske unije.


Zakon o cestama propisuje kako se za štetu trećim osobama nastalu na javnoj cesti zbog naleta na divljač odgovara po osnovi krivnje te da pravna osoba koja upravlja javnom cestom, odnosno koncesionar, odgovara za štetu nastalu na javnoj cesti ukoliko javna cesta, na zahtjev osobe koja gospodari, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima.

Zakon o cestama, propisuje nadalje, kako se za štetu trećim osobama nastalu na javnoj cesti zbog naleta na divljač odgovara po osnovi krivnje te da pravna osoba koja upravlja javnom cestom, odnosno koncesionar, odgovara za štetu nastalu na javnoj cesti ukoliko javna cesta, na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima.

Prema zakonu o lovstvu za štetu nastalu nalijetanjem na divljač na javnoj cesti odgovara vozač ako se utvrdi da je upravljao vozilom protivno odredbama propisa kojima je uređeno područje o sigurnosti prometa na cestama i postojećim prometnim znakovima.

Javnim cestama upravljaju Hrvatske autoceste d.o.o., državnim cestama upravljaju Hrvatske ceste d.o.o. dok županijskim i lokalnim cestama upravljaju nadležne Županijske uprave za ceste. Navedeni upravljači javnim cestama ne izvode izravno radove redovnog održavanja javnih cesta, već te radove ustupaju specijaliziranim pravnim osobama za tu vrstu djelatnosti.

Divljač na cesti Divljač na cesti (Foto: Getty Images)

Ivica Budar, predsjednik Hrvatskog lovačkog društva nam je rekao da se isplaćuje šteta od 10 do sto tisuća kuna, ovisno o procjeni štete. Ističe da je ključno da postoji policijski zapisnik, a procjenitelj na teren izlazi ili isti dan ili ponekad u roku od tjedan dana, ovisno o lokaciji gdje se dogodila nezgoda.

"Vozači sjednu za volan svjesno, a divljač se kreće nesvjesno", ističe Budar te dodaje da ipak u zadnje četiri godine ovaj sistem dobro funkcionira.

"Ako osoba nije zadovoljna isplatom štete, ide u servis koji popravi vozilo prema izvidu, ili se naknadno traži izvid ako se određene stvari nisu vidjele prilikom prvog izvida", pojašnjava Budar koji dodaje da osoba sama plati naknadno procjenjenu štetu, a lovačko društvo nakon toga refundira taj iznos.

Ističe problem u Hrvatskoj, a to je da često ispada da je divljač zapravo stalno kriva. "Ići će se na izmjenu zakona na razini Europe. Kod nas ispada da nikad vozač nije kriv, ni pijan, već uvijek divljač", zaključuje Budar.

Osiguranje ne pokriva štetu

Od 1. lipnja  štete od naleta na divljač više nisu pokrivene policom osiguranja. Naime, istekla je polica koju je Ministarstvo poljoprivrede potpisalo s osiguravateljskom kućom, a na novi natječaj nitko se nije javio

Kao privremeno rješenje do sklapanja ugovora o nabavi police, Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo sredstva u iznosu od 4,1 milijun kuna. Zahtjeve o štetama zaprima Hrvatski lovački savez, koji ističe da je interes osiguravatelja je pao.

"Vrlo je teško procijeniti broj šteta i visina, a činjenica je da su štete sve veće i veće zbog sve skupljih automobila", istaknuo je dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Graciano Prekalj.

Pravo na naknadu štete oštećena osoba ostvaruje samo u slučaju kada je odštetni zahtjev osnovan, a za čije utvrđivanje osnovanosti je potrebno prometnu nesreću u kojoj je sudjelovala divljač odmah prijaviti policiji i ne udaljavati se s mjesta do dolaska policije, kako bi ovlaštene
osobe policije mogle izvršiti očevid o čemu će sastaviti potvrdu ili službenu zabilješku.

U slučaju prometne nesreće u kojoj je sudjelovala divljač ne vrijede pravila europskog izvješća o nesreći koje se sastavlja bez policije te isto nije dokaz o nastanku prometne nesreće u kojoj je sudjelovala divljač.

Oštećena osoba dužna je potvrdu ili službenu zabilješku izdanu od nadležne policijske postaje dostaviti Hrvatskom lovačkom savezu na isti način kako je dostavila i odštetni zahtjev.

Na stranicama Hrvatskog lovaškog saveza postoji obrazac za prijavu štete. Kako pojašnjavaju, nakon zaprimljenih svih dokumenata potrebnih za obradu štete, Hrvatski lovački savez će vam dostaviti obavijest o vašoj prijavi štete te će u slučaju osnovanosti iste dostaviti Sporazum o namirenju s utvrđenim iznosom naknade štete koji će biti isplaćen na vaš račun nakon što im dostavite potpisani Sporazum o namirenju.

"Ako niste zadovoljni s utvrđenim iznosom naknade štete, osim u slučaju totalne štete (nerentabilan popravak), možete se odlučiti za popravak vozila u ovlaštenom ili bilo kojem drugom servisu te nam tada trebate dostaviti račun za izvršeni popravak i dokaz o izvršenom plaćanju računa, a Hrvatski lovački savez će onda nadoknaditi troškove popravka vozila u servisu u skladu s našim Izvidom štete na vaš račun", stoji u obrascu za prijavu štete.

Kazna 300 kuna

Policijska uprava požeško-slavonske izvijestila je da je od 1. studenoga 2022. do 29. studenog zabilježeno ukupno 23 sudara vozila s životinjom ne cesti.

"Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, odgovoran je vlasnik životinje", objašnjavaju iz policije.

Upozoravaju vozače na maksimalan oprez na cestama, pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Uz to, upozoravaju vozače na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebno na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači.

  Ilustracija Naleti na divljač sve češći: Policija pozvala vozače na oprez, ukazali i na nekoliko ključnih stvari

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa ili ako je vozač vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara za prekršaj.

Kaznit se može i vlasnik životinje koji je ostavio životinju bez nadzora. Uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Naletite li na životinju svakako odmah nazovite policiju.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju