Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA DNEVNIKA NOVE TV

Kako će izgledati kućni budžeti u eurima: "Ma dajte, pa tko to može, čarobnjak?"

Aktualno Galerija Kućni proračun u eurima - 4 Kućni proračun u eurima - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kućni proračun u eurima - 3 Kućni proračun u eurima - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kućni proračun u eurima - 2 Kućni proračun u eurima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kućni proračun u eurima - 1 Kućni proračun u eurima - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
Od siječnja će i kućni proračuni biti u eurima. Novom valutom plaćat ćemo plin, struju, vodu, kredite, gorivo, hranu... Statistički bi u prosječnoj obiteljskoj blagajni trebalo ostati manje od 20 eura na dan za sve druge troškove. No statistika je jedno, a život drugo.

Od 1. siječnja potrošnju planiramo u eurima. Obitelj s malim djetetom i dvije medijalne plaće od 863 eura mjesečne troškove pokrivat će s 1726 eura.

Troškove je analizirao reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Na plin će otići 66 eura, na struju 44, kad se tome dodaju voda, smeće, pričuva i ostalo - prosječne komunalije penju se na oko 160 eura.

Pun spremnik goriva za automobil koji pokreće dizel je još 88 eura, a prosječna obitelj mjesečno troši i 11 eura na javni prijevoz.

A gdje je tek hrana? S inflacijom trošak je svaki dan sve veći pa je teško uzeti referentni podatak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priopćenje vlade Plenković zahvalio Sloveniji na potpori za ulazak zemlje u Schengen i eurozonu: "Ostajemo otvoreni za buduću suradnju"

Prema Državnom zavodu za statistiku, obitelj na hranu troši 26 posto godišnjih prihoda - to je onda 449 eura mjesečno.

Na telefon, internet i TV prosječno odlazi još 54 eura. U budžetu je manje od 900, a još nisu plaćeni krediti.

Na stambeni kredit, prema podacima Hrvatske narodne banke, odlazi 303 eura mjesečno. Tu je i nenamjenski kredit, najčešće za auto, od 125 eura.

Kad je škrinja puna, režije i krediti plaćeni, ostaje 536 eura. Ili na dan - 17 eura i 87 centi za dvoje roditelja i dijete.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠEFOVI DIPLOMACIJA Grlić Radman na sastanku ministara u Bukureštu: "Očekujemo pozitivnu odluku za ulazak u Schengenski prostor"

To je novac za lijekove, vrtić ili školsku opremu, džeparac, odlazak u kafić ili kino, odjeću i obuću, rekreaciju...

"Ideš tramvajem svaki dan, ne smiješ ni na kavu sjesti", kazao je Ivica iz Zagreba. "Ma dajte, pa tko to može, čarobnjak?" pita se Višnja.

Čarobni štapić potreban je i da se nešto uštedi, za luksuz poput ljetovanja ili zimovanja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene