Od siječnja će i kućni proračuni biti u eurima. Novom valutom plaćat ćemo plin, struju, vodu, kredite, gorivo, hranu... Statistički bi u prosječnoj obiteljskoj blagajni trebalo ostati manje od 20 eura na dan za sve druge troškove. No statistika je jedno, a život drugo.

Galerija Kućni proračun u eurima - 4 Kućni proračun u eurima - 3 Kućni proračun u eurima - 2 +1 Kućni proračun u eurima - 1

Od 1. siječnja potrošnju planiramo u eurima. Obitelj s malim djetetom i dvije medijalne plaće od 863 eura mjesečne troškove pokrivat će s 1726 eura.

Troškove je analizirao reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Na plin će otići 66 eura, na struju 44, kad se tome dodaju voda, smeće, pričuva i ostalo - prosječne komunalije penju se na oko 160 eura.

Pun spremnik goriva za automobil koji pokreće dizel je još 88 eura, a prosječna obitelj mjesečno troši i 11 eura na javni prijevoz.

A gdje je tek hrana? S inflacijom trošak je svaki dan sve veći pa je teško uzeti referentni podatak.

Andrej Plenković, Borut Pahor Plenković zahvalio Sloveniji na potpori za ulazak zemlje u Schengen i eurozonu: "Ostajemo otvoreni za buduću suradnju"

Prema Državnom zavodu za statistiku, obitelj na hranu troši 26 posto godišnjih prihoda - to je onda 449 eura mjesečno.

Na telefon, internet i TV prosječno odlazi još 54 eura. U budžetu je manje od 900, a još nisu plaćeni krediti.

Na stambeni kredit, prema podacima Hrvatske narodne banke, odlazi 303 eura mjesečno. Tu je i nenamjenski kredit, najčešće za auto, od 125 eura.

Kad je škrinja puna, režije i krediti plaćeni, ostaje 536 eura. Ili na dan - 17 eura i 87 centi za dvoje roditelja i dijete.

Gordan Grlić Radman Grlić Radman na sastanku ministara u Bukureštu: "Očekujemo pozitivnu odluku za ulazak u Schengenski prostor"

To je novac za lijekove, vrtić ili školsku opremu, džeparac, odlazak u kafić ili kino, odjeću i obuću, rekreaciju...

"Ideš tramvajem svaki dan, ne smiješ ni na kavu sjesti", kazao je Ivica iz Zagreba. "Ma dajte, pa tko to može, čarobnjak?" pita se Višnja.

Čarobni štapić potreban je i da se nešto uštedi, za luksuz poput ljetovanja ili zimovanja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju