Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema nacionalne police osiguranja

Noćna mora vozača, nalet na divljač nosi golemu štetu: "Sama sam morala popraviti automobil"

Aktualno Galerija Divlja svinja Divlja svinja Foto: DNEVNIK.hr Automobil na koji je naletjela divljač - 3 Automobil na koji je naletjela divljač - 3 Foto: Screenshot Automobil na koji je naletjela divljač - 2 Automobil na koji je naletjela divljač - 2 Foto: Screenshot +0 Automobil na koji je naletjela divljač - 1 Galerija 1/4 >>
U posljednje vrijeme noćna mora vozača je nalet na divljač jer ih je na cestama sve više. Šteta je golema, a država nema nacionalnu policu osiguranja.

Divljači je na cestama sve više i postaju noćna mora vozača. Nalet na divljač nosi golemu štetu.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća između Glavica i Hana Nedaleko od Sinja Teška prometna nesreća u Dalmaciji: Motociklist poginuo u sudaru s osobnim automobilom Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta"

Prije šest mjeseci Željka Škreblin iz Kumrovca je na putu do posla autom naletjela na srnu.

"Izletile su mi dvije srne na cestu, jedna je prešla preko ceste, a drugu sam udarila. Ona je odmah uginula. Preplašila sam se kad sam ih vidjela, nisam ih očekivala, možda sam se mogla bolje snaći. Oštećen mi je bio prednji branik, blatobran i razbila sam svjetlo", kazala je Škreblin u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Matee Ćorić.

Šteta je bila oko tri tisuće kuna.

"Ja sam morala sama popraviti automobil jer sam predugo čekala odštetu. Tek sam prije nekih mjesec dana dobila povrat. Pet mjeseci je bilo potrebno da mi sjedne na račun", navodi.

Od 1. lipnja osiguranje ne pokriva štetu

Škreblin je među posljednjima dobila isplatu jer od 1. lipnja štete od naleta na divljač više nisu pokrivene policom osiguranja.

Istekla je polica koju je Ministarstvo poljoprivrede potpisalo s osiguravateljskom kućom, a na novi natječaj nitko se nije javio.

Kao privremeno rješenje do sklapanja ugovora o nabavi police, Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo sredstva u iznosu od 4,1 milijun kuna, doznaje se iz ministarstva.

Zahtjeve o štetama zaprima Hrvatski lovački savez

Ta se sredstva sada isplaćuju preko Hrvatskog lovačkog saveza - koji i zaprima zahtjeve o štetama.

"Interes osiguravatelja je pao jer je vrlo teško procijeniti broj šteta i visina, a činjenica je da su štete sve veće i veće zbog sve skupljih automobila", rekao je dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Graciano Prekalj.

Iz Hrvatskog ureda za osiguranje kažu da ne mogu nagađati koji su razlozi nejavljanja na natječaj, ali dodaju da osiguratelji ne mogu preuzimati obveze za koje je izvjesno da nisu poslovno opravdane.

Lani više od 250 naleta na divljač

Samo lani bilo je više od 250 prometnih nesreća u naletu vozila na divlje životinje. Ove godine već ih je 64. I u Zagrebu se osjeti porast posebno jer sve više divljih svinja šeta gradom.

"Njihov je prostor sve manji za život i moguće je da na jesen bude više naleta i na divlju svinju. Najviše naleta imamo na srneću divljač, u puno manjem postoku nalete na divlju svinju i to je otprilike 70 do 80 naleta godišnje", navodi tajnik Lovačkog saveza grada Zagreba Hrvoje Kukas.

Najviše naleta i dalje je u Istarskoj županiji. U 99 posto slučajeva divljač ugine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene