Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li izlaz u rezanju plaća i bonusa?

Što je menadžer bez menadžerske plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Može li ograničenje menadžerskih plaća i bonusa pomoći Hrvatskoj u borbi protiv recesije? Premijer Sanader i Vlada smatraju da može. Slaže se i Europska komisija koja je pozvala europske Vlade da se ugledaju na primjer SAD-a.

Predsjednik HUP-a i član Uprave Agrokora Damir Kuštrak smatra kako o prijedlog Europske komisije treba razmisliti u pozitivnom smislu, pogotovo ako su u pitanju državne i javne kompanije ili privatne koje primaju državnu pomoć.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve je stalo Opći štrajk paralizirao Grčku, ne rade bolnice, učitelji, željezničari... Slika nije dostupna Krajnje mjere štednje Linić poručio ministrima da će svi 60 dana na minimalac?

Predsjednik Uprave Atlantica smatra kako je govoriti o tome da su danas menadžerske plaće i bonusi u državnom sektoru prenapuhani - prilično jednostrano. 'Bitno je kako ta Uprava funkcionira, kakav rezultat stvara i koliko provodi kvalitetne mjere poslovanja. Ja sam protiv bilo kakvih paušalnih ocjena', kaže Emil Tedeschi. Ipak, Tedeschi smatra kako podjela tvrtki na one koje ostvaruju svoje planove te one koje posluju s gubitkom nije ispravna. 'Bonuse treba isplaćivati u skladu s planom poslovanja , znači ako je plan bio 100, a netko je napravio 110, onda ga treba nagraditi'

Direktor Instituta građevinarstva, Jure Radić, smatra kako je priča o rezanju menadžerskih plaća kao o antirecesijskoj mjeri možda ipak preambiciozna. 'Pa ne može to ublažiti recesiju jer jako je mali broj menadžera u našim tvrtkama. Menadžeri moraju biti dobro plaćeni, ali sve to mora biti u proporciji s plaćama zaposlenika tvrtke koje oni vode i proporciji s pozitivnošću računa i profita tvrtke koju vode.'

Bivši predsjednik Uprave HG spota, Hrvoje Prpić , smatra da bi menadžerske plaće u državnim tvrtkama trebalo smanjiti , jer većina tih tvrtki stvara gubitke. Jedino sindikati tvrde da bi se mjera rezanja menadžerskih plaća trebala odnositi na čitavo domaće gospodarstvo. Još do prije dvije godine prijedlog 'rezanja' menadžerskih plaća okorjeli liberalni kapitalisti ocijenili bi kao pravu nebulozu. No, bez obzira na činjenicu da kapitalizam mogu spasiti samo kapitalistička načela, čini se kako će i ova doktrina u budućnosti morati pristajati na kompromise.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene