Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 1. siječnja 2020.

Zagreb na idućih šest mjeseci postaje centar Europe, no građani imaju podijeljena mišljenja oko koristi od toga na njihove živote

Nacionalna i sveučilišna knjižnica
Nacionalna i sveučilišna knjižnica DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nacionalna i sveučilišna knjižnica Nacionalna i sveučilišna knjižnica Foto: DNEVNIK.hr Dubravka Vrgoč Dubravka Vrgoč Foto: DNEVNIK.hr Josipa Krajinović Josipa Krajinović Foto: DNEVNIK.hr Josip Bilaver Josip Bilaver Foto: DNEVNIK.hr +0 Gordan Grlić Radman Galerija 1/5 >>
Hrvatska će od srijede preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije. Hoće li u idućih šest mjeseci to donijeti dobro, građani baš i nisu uvjereni. Ali optimistični su. Što znaju o samom predsjedanju, upitali smo građane diljem Hrvatske.

Idućih šest mjeseci Hrvatska bi mogla pokazati koliko vrijedi u europskim očima, jer preuzima jednu vrlo važnu dužnost.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Slika nije dostupna POTROŠAČKA GROZNICA Koliko kanite potrošiti na božićne poklone? Dio građana već otkrio iznos i što im znači takva kupnja

Nova godina građanima baš i nije prva asocijacija na predsjedanje Vijećem Europske unije. Tek uz mali podsjetnik sjete se predsjedanja.

"Sad smo poglavari Europe", rekao je Ivica.

"Znam samo da su izbori za predsjednika ili predsjednicu RH!", rekla je Višnja iz Siska.

Uz bok Bruxellesu i Luksemburgu, sastanci na svim razinama u Vijeću sele se u Hrvatsku. Centar Europe idućih šest mjeseci bit će Zagreb. Glavni događaji održavat će se u preuređenoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. I orkestar HNK se priprema za svečanu ceremoniju 9. siječnja. Spremaju najpopularnije arije iz europskih opera.

"Hrvatski repertoar podrazumijeva Lisinskog, Zajca, Eru s onog svijeta, a završava 9. simfonijom“, najavila je Dubravka Vrgoč.

U vruć stolac predsjedanja već je sjeo Josip Bilaver u Bruxellesu početkom mjeseca. Neočekivana vijest stigla mu je u večernjim satima.

"Trebalo se automatski ubaciti u finsko predsjedanje. Bilo je pomalo teško zato što su to bili dokumenti koje su Finci pripremali mjesecima, a ja sam dobio materijale na finskom jeziku. S finskim baš nisam na ti, pa su oni ipak dobili zadaću sve to prevesti tijekom noći", priznao je Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

No za hrvatsko predsjedanje je, kaže ministar, sve spremno. Na pitanje uskaćemo li ležerno u vruć stolac, odgovara Gordan Grlić Radman odgovara: "Pa ne mora značiti da je vrući stolac. Dobro, jest vrući, ali ćemo ga mi uspješno ohladiti."

Koja će korist biti za građane Hrvatske, mišljenja su podijeljena. Neki su oduševljeni, drugi sumnjaju da će to utjecati na njihove živote.

"Najveći događaj otkad je Hrvatska. Mislim da sami ljudi nisu svjesni koliko je veliki učinak", misli Mitch Brajdić.

"To je jedino loše za nas Zagrepčane jer su porasle cijene stanova, odnosno za studente koji su tu", kaže Damir iz Zagreba.

"Mislim da su u EU prepoznali naš rastući trend. Mislim da bi to mogla bit velika stvar za naše gospodarstvo", misli Stjepan iz Matkovića.

A Hrvatska će za sve goste imati priliku pokazati što može i zna učiniti za Europu.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene