Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

DONOSI DNEVNIK NOVE TV

Što će nam donijeti ulazak u Schengen? Izvoznici upozoravaju: "To nije čarobni štapić"

Aktualno Galerija Schengen, novi režim na granicama: Ilustracija - 4 Schengen, novi režim na granicama: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Schengen, novi režim na granicama: Ilustracija - 5 Schengen, novi režim na granicama: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Schengen, novi režim na granicama: Ilustracija - 3 Schengen, novi režim na granicama: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Schengen, novi režim na granicama: Ilustracija - 2 Schengen, novi režim na granicama: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Schengen, novi režim na granicama: Ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Brojimo dane do novog režima na granici i ulaska u Schengen. Vesele se tome neke gospodarske grane, a Hrvatska ostaje europska granica prema zemljama koje nisu članice EU-a. Više u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Petre Buljan.

Trideseti put sastali su se hrvatski i slovenski policajci na graničnom prijelazu Rupa, ali posljednji je ovo ovakav susret. Od početka sljedeće godine granični prijelaz Rupa odlazi u povijest.

"I dalje ćemo surađivati, prilagođavat ćemo se. No ključna ostaje sigurnost", rekao je direktor policijske uprave Koper Igor Jadrič.

Iako više neće sjediti u kućicama, policajce čekaju nove obveze.

"I dalje vršeći ciljanu, selektivnu kontrolu svih potencijalnih interesantnih putnika i sredstava kojima se vrši prijevoz sumnjivih roba i slično", istaknuo je Tomislav Dizdar, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske.

Ulazak u Schengen donijet će korist, ali ona nije čarobni štapić, upozoravaju izvoznici.

"Schengen će svakako pojednostaviti poslovanje i sniziti troškove, povećati efikasnost, produktivnost, svima olakšati život, neovisno o tome jesmo li turisti ili poslovni ljudi", istaknuo je Mislav Vučić iz Hrvatskih izvoznika.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen PREDSJEDNICA KOMISIJE Ursula von der Leyen na Novu godinu stiže u Hrvatsku: Ovo je razlog njezina dolaska

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna potpuno spremni "Policija se odavno počela pripremati za dolazak nogometaša": Božinović otkrio i tko iz Vlade dolazi na Trg

U turističkom sektoru kažu da više turista možda ne bismo ni podnijeli, ali kod onih koji dolaze očekuju bitnu promjenu.

Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Boris Žgomba očekuje da su to gosti koji više troše i idu prema luksuznijem turizmu. 

"Upravo sam to mislio kad sam rekao kvalitetniji turizam - gosti s većim mogućnostima", rekao je.

Prijevoznike najviše brinu granice, posebno one sa Slovenijom.

"Svi kamioni idu na neko parkiralište pa se selektivno pregledavaju. Ja vjerujem da će i Slovenci ovdje raditi, nikad nam nisu popuštali", rekao je Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge cestovnih prijevoznika.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković U OČEKIVANJU POLUFINALA Plenković očekuje pobjedu Vatrenih: ''Vidi se da protivnici nemaju više samo respekt već i malo straha''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Intervju za Le Monde Plenković nakon Schengena i eura istaknuo što još nedostaje: "To bi bio šlag na torti"

Režim će pak isti ostati na graničnim prijelazima sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom. Kontrola vanjskih granica Europske unije mora se pojačati.

"Nama je to sudbina. Hrvatska ne može pobjeći od svojeg položaja, od činjenice da je vrlo mala država, da ima najdulju kopnenu granicu Europske unije", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Samo prošle godine hrvatska policija pregledala je oko 300 milijuna dolazaka

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene