Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni dan

Premijer Plenković nakon odluke o ulasku Hrvatske u Schengen: "Ovo je ta velika godina. Pelješki most, euro i sada ovo"

Andrej Plenković nakon koalicijskog sastanka izašao je pred novinare te komentirao zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a i šengenskog prostora dali su danas zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen

Nakon koalicijskog sastanka sve je komentirao premijer Andrej Plenković.

"Ovo je ta velika godina isporuke - Pelješki most, povezivanje teritorija, uvođenje eura, a sada i Schengen", rekao je. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u procesu. Kazao je da je Slovenija uložila izjavu u kojoj je podsjetila na arbitražu te da je Hrvatska izjavom odgovorila. 

"Zahvaljujemo Sloveniji na potpori. To je najbitnije", rekao je. Koliko je proces težak, govori i činjenica da Bugarska i Rumunjska nisu ispunile kriterije. 

"Bilo je danas niz specifičnosti. No danas je bilo jasno da niti jedna država nije imala nikakvih rezervi prema Hrvatskoj. Odradili smo posao prije, diskretno, sustavno", kaže Plenković. Hrvatska ulazi na temelju svojih postignuća, svojih napora, ali podupire ulazak Rumunjske i Bugarske. 

"Ono što je najvažnije, i euro i Schengen najopipljiviji su za građane", rekao je Plenković.

Kazao je da nema ništa novo o padu aviona. Oba se pilota osjećaju dobro, a istraga se nastavlja.

Komentirao je ono što je Dario Zurovec danas izjavio o obuci ukrajinskih vojnika. Zurovec je kazao kako je bilo "poziva i određenih pritisaka, kao i prijetnji institucijama i inspekcijama." Premijer je odgovarao i na pitanje boji li se da neće uspjeti skupiti 11 glas.

"Ja mislim da bi se trebali bojati oni koji ne budu za sudjelovanje misiji vojne pomoći Ukrajini. To će biti njihov pečat dugoročno. Što se tiče gospodina Zurovca, na to moram reagirati. Koliko ja shvaćam, on kaže da je na njega netko radio pritisak. Ako je tako, onda ja imam veliki komunikacijski upit u to što on percipira kao pritisak. On je meni poslao poruku prije nekoliko dana. Ovo je malo indiskretno, ali moram to reći da otklonimo te teme jer mi ide jako na živce da se tako nešto stvara u prostoru kao da je HDZ nekakav bully. Ja sad citiram, on će mi oprostiti indiskreciju. Mislim da je dobro da ovo kažem radi transparentnosti", rekao je premijer i počeo čitati poruku: 

"Kaže: 'Poštovanje, volio bih ako je moguće da popijemo kavu i konkretno porazgovaramo oko obuke vojnika sljedeći tjedan'", pročitao je Plenković dio poruke.  

"Politička odgovornost neće biti na onome tko je glasao 'za', nego na onima koji će glasati za 'ne'. Oni će s tim živjeti 150 godina. Mi ne tražimo 101 glas, mi garantiramo za 77", dodao je.

"Inače, mi smo ušli u Schengen. Godina isporuke, sve ide dobro, još Brazil sutra", našalio se za kraj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene