Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rumunjska i Bugarska u čekaonici

Ivana Petrović donosi detalje burnog sastanka u Bruxellesu: "Njemačka ministrica lupala je šakom o stol"

Aktualno Galerija Ivana Petrović Ivana Petrović Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska u Schengenu: Ilustracija - 1 Hrvatska u Schengenu: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska u Schengenu: Ilustracija - 2 Hrvatska u Schengenu: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska u Schengenu: Ilustracija - 3 Hrvatska u Schengenu: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Hrvatska u Schengenu: Ilustracija - 4 Galerija 1/6 >>
Hrvatska je preskočila i posljednju prepreku na putu u šengensku zonu. Ministri unutarnjih poslova i pravosuđa zemalja članica Europske unije nisu imali prigovora na odluku o ulasku Hrvatske. U Bruxellesu sve prati urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Ne smije se zanemariti činjenica da se šengenski prostor proširuje nakon više od 10 godina.

"Ovo je veliki dan za Hrvatsku. Ulazimo u Europu bez granica o kojoj smo govorili još 90-ih", kazala je i dodala kako je za ovaj uspjeh zaslužna cijela plejada ljudi, ali posebno je pohvalila ministra Davora Božinovića, za kojeg kaže da je prvenstveno diplomat. Petrović kaže kako se mora i premijeru Andreju Plenkoviću priznati da je odradio dobar politički posao.

Bilo je potrebno ispuniti 231 kriterij, od kojih se više od njih 150 odnosilo na vanjsku granicu u osam pregovaračkih poglavlja.

"Ovo je bio dug put i težak posao, ali završio je odlično. Nikome nije padalo na pamet da bi u trenutku rata u Ukrajini proširivao Schengen, ali Hrvatska je očito bila dobra", kazala je Petrović.

Što se tiče Slovenije, prvi su nam čestitali na ulasku. Složili su izjavu koja se tiče arbitraže, Hrvatska je odgovorila na tu izjavu i to je to. Ne može arbitraža utjecati na hrvatski ulazak u Schengen jer je bilateralni spor, izvijestila je Petrović.

Rumunjska i Bugarska ostale su u čekaonici, pitanje je i kako se Hrvatska postavila prema njima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Povijesni dan Premijer Plenković nakon odluke o ulasku Hrvatske u Schengen: "Ovo je ta velika godina. Pelješki most, euro i sada ovo"

"Hrvatska je bila za ulazak obje zemlje. Čak su savjetovali Rumunjima prošle godine da se pokušaju odvojiti od Bugara kako bi možda i oni ušli, ali u tome nisu uspjeli, nisu uspjeli napraviti svu potrebnu infrastrukturu", kazala je urednica vanjske politike te dodala kako je danas bila burna sjednica zbog toga.

"Čak je njemačka ministrica lupala šakom o stol. Bugarskoj se prigovara najviše što se loše nosi s organiziranom kriminalom, prvenstveno drogama", kazala je Petrović i zaključila kako su Rumunjska i Bugarska u EU 2016. ušle nespremne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI KORAK ZA HRVATSKU Zeleno svjetlo za Schengen: Hoće li od 1. siječnja nestati baš sve granične kontrole?

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene