Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U pregovore sindikata i uprave hrvatske nacionalne aviokompanije uključio se i ministar Kalmeta koji ne želi štrajk u svom resoru u izbornoj godini.


Stjuardese i stjuardi Croatije Airlinesa uspjeli su u kolektivnom pregovaranju s upravom hrvatske nacionalne aviokompanije dogovoriti povećanje plaća od 30 posto. Rezultat je to višemjesečnog pregovaranja i mirenja dviju suprotstavljenih strana.

Vezani članci Izazovne objave Stjuardese izazvale turbulencije vrućim objavama na društvenim mrežama Zrakoplov Croatia Airlinesa (Foto: Arhiva/Marko Prpic/PIXSELL) Piloti i stjuardese Croatia Airlinesa sljedeći tjedan idu u štrajk

Lanjski štrajk

Prošlo ljeto članovi Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova stupili su i u štrajk zbog propalih pregovora o kolektivnom ugovoru. Novi kolektivni ugovor za Croatiju Airlines trebao bi se potpisati ovaj tjedan, a najdulje za dva tjedna. No od uprave CA ipak stižu informacije da su nevoljko pristali na zahtjeve stjuardesa za povećanje plaća te da ih je sindikat zapravo opet ucijenio štrajkom usred sezone, kada Croatia Airlines najviše zarađuie. Od ljudi bliskih upravi CA tako se može čuti da će povećanjem od 30 posto prosječna primanja stjuardesa biti oko 7500 kuna, a da je pritom njihova mjesečna norma samo 70 sati. To će biti godišnji dodatni trošak za CA od pet milijuna kuna, a od sljedeće godine 20 milijuna kuna jer će se povećanje plaća primijeniti i na ostale zaposlenike.

Presudnu ulogu u pristajanju na zahtjeve stjuardesa imao je, navodno, ministar Božidar Kalmeta, kojem nije u interesu da u izbornoj godini ima štrajk u svom resoru. Predsjednica SKOZ-a Suzana Artuković-Vuksan, pak, kaže da nije bilo nikakve ucjene te da su njihovi zahtjevi za povećanje plaće legitimni s obzirom na to da im se sad plaće kreću od 3500 do 5000 kuna, što je znatno manje od plaća stjuardesa u drugim kompanijama koje posluju sa sličnim rezultatima kao i CA. Ističe također da stjuardese rade mjesečno po 190 sati, a da pritom ne ostvaruju pravo na prekovremene sate.

S. Artuković-Vuksan napominje kako je radnicima svakako u interesu da tvrtka opstane, ali i da sumnjaju kako velike svote novca odlaze na loše ugovore koje sklapa uprava.

Viša razina

– Uprava loše rezultate poslovanje stalno opravdava visokim cijenama monopolista, zračnih luka, zračne kontrole, goriva. Zato smo tražili da se cijela stvar digne na višu razinu pa smo više puta, s obzirom na to da je država vlasnik i aerodroma i kontrole, bili na razgovorima u Ministarstvu prometa – kaže Suzana Artuković-Vuksan te dodaje da će, ne potpiše li se kolektivni ugovor, stjuardese stupiti u štrajk.

Poslovanje

92,9 milijuna kuna iznosi gubitak Croatije Airlinesa za prva tri mjeseca ove godine. Lani u istom periodu gubitak je iznosio 100,3 milijuna kuna

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju