Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stižu reakcije

Milanović o pogibiji u Afganistanu: "Potresla me vijest o napadu u kojemu je naš mladi vojnik izgubio život"

Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr)
Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr) Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Šef SOA-e Danijel Markić izrazio je sućut obitelji preminulog vojnika u Afganistanu. Žaljenje zbog stradavanja trojice vojnika izrazio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručivši da su oni sposobni i opremljeni, ali da je jutrošnji napad dokaz da je stanje u Afganistanu još uvijek opasno. Napad su osudili i predsjednik SDP-a Davor Bernardić te Branimir Bunjac.

Šef sigurnosno-obavještajne agencije Danijel Markić izrazio je sućut obitelji poginulog vojnika Josipa Baškog. ''Nije na meni da se donese odluka trebaju li se vojnici povući iz Afganistana'', rekao je. 

Pročitajte i ovo NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!" Vojnici, ilustracija kad u vojsku pođem... Uskoro stižu pozivi za upis u vojnu evidenciju: MORH objavio detalje

''Ne skrivam da me, kao Hrvata, pogodilo, a posebno kao bivšeg pripadnika Hrvatske vojske. Iznimno suosjećam s obitelji, jako mi je žao i iznimno smo ponosni na naše vojnike i vojnikinje koji rade u inozemstvu. Nadam se da će se ostala dva ranjena vojnika vratiti kući'', rekao je Markić.

Šef SOA-e je komentirao prve procjene o napadu koji govore da je bio planiran. ''Dobili smo prve podatke i napravit će se analiza. Naravno, naš kontigent ne sudjeluje u vojnim akcijama na terenu. Ali znamo da su te misije opasne. Hrvatska sudjeuje već 16 godina i došli smo do prve žrtve'', kazao je Danijel Markić.

Oglasio se i Milanović

Na Facebooku se oglasio i sućut obitelji izrazio i Zoran Milanović, kandidat na predsjedničkim izborima. ''U ovom teškom trenutku, najvažnije je osigurati sve potrebno za njihovo liječenje i oporavak kao i siguran povratak u Hrvatsku'', napisao je, među ostalim, Milanović.

 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je žaljenje zbog stradanja hrvatskih vojnika u Afganistanu poručivši da su oni sposobni i opremljeni, ali da je napad u kojemu su stradala tri vojnika dokaz da je stanje u Afganistanu još uvijek opasno.

"Hrvatski vojnici su sposobni i opremljeni, ali ovo je dokaz koliko je ta misija opasna i koliko je stanje u Afganistanu još uvijek opasno", kazao je Medved nakon sjednice Vlade.

"Izražavam nadu i želju za njihov oporavak i povratak u domovinu i da se više nikad ne dogodi takvo stradavanje", kazao je ministar. Na pitanje kako se može povećati sigurnost hrvatskih vojnika, Medved je odgovorio kako zna da Ministarstvo obrane analizira okolnosti te poduzima sve kako bi omogućila sigurnost hrvatskih vojnika u misijama.

Sućut je na Facebooku izrazio i Branimir Bunjac. Pozvao je Sabor, Vladu i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da smjesta povuku hrvatsku vojsku iz svih NATO-ovih misija.

I predsjednik SDP-a Davor Bernardić je na Twitteru izrazio žaljenje i podršku hrvatskim vojnicima i njihovima obiteljima. ''Osuđujem ovakav napad na one koji su u mirovnoj misiji i koji svakog dana, u situacijama nepredvidivih opasnosti, svjedoče svoju hrabrost'', napisao je Bernardić. (V.P./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene