Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmijenjen Zakon

Stižu nove osobne iskaznice: Praktički će zamijeniti putovnice, ali i vrijediti kraće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o osobnoj iskaznici koja će uz novi izgled sadržavati biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju, a vrijedit će pet godina.

Iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina, vrijedit će 40 godina. Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a propisana je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

Pročitajte i ovo Grčka policija - 1 Napeto stanje Grci prosvjeduju zbog novih osobnih iskaznica, premijer na rubu živaca! "Pratit će nas, kontrolirati um" Slika nije dostupna PREUZIMANJE DOKUMENATA Zagrebačka policija objavila važnu obavijest za sve koji čekaju osobne iskaznice i putovnice

Omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta te se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj.

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

Nove osobne iskaznice građanima će donijeti nove mogućnosti, praktički će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU-a, naglašavali su iz MUP-a.

Za izmjene Zakona o osobnoj iskaznici glasala su 124 zastupnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene