Stipe Mlinarić Ćipe jedan je od najpoznatijih branitelja Vukovara, pripadnik legendarnog Turbo voda s Trpinjske ceste. Odmah nakon pada Grada uhićen je i u srbijanskim logorima proveo je punih devet mjeseci. Njegova ranjenog brata agresori su ubili u vukovarskoj bolnici. U razgovoru s Andrijom Jarkom otkrio je kako danas gleda na žrtvu Vukovara i neprocesuiranje ratnih zločina.

Galerija


"Za logor i patnju svoju, za devet mjeseci u logoru, opraštam im sve i blagosljivam ih. Nikome ništa ne zamjeram, opraštam kršćanski i ljudski. Za brata zamjeram što su ga ubili kao psa, kao ranjenika u Vukovarskoj bolnici. To je prema svim konvencijama i ljudskim normama, gnjusan zločin. To ne mogu oprostiti“, objasnio je svoje osjećaje Stipe Mlinarić.

Vezani članci Odavanje počasti u Vukovaru Koalicija ljevice u Vukovaru odala počast žrtvama: "Vijenac je i za moju baku i djeda, ali i za nevine Srbe" Torcidin mimohod za Vukovar bez pridržavanja mjera Mjere za Torcidu ne vrijede? Mimohod za Vukovar nisu prijavili, nisu se baš nosile ni maske, a svi nadležni peru ruke

Osvrnuo se na prošlomjesečne prosvjede protiv hrvatske Vlade koji su se održali u Vukovaru, a sve zbog neprocesuiranja ratnih zločinaca koji još uvijek slobodno šeću vukovarskim ulicama.

"Vukovar je 13.10. poslao poruku hrvatskoj Vladi da imaju godinu dana neka istraže ratne zločine, da privedu krivce, da nađu kosti poginulih. Ne može se graditi na kostima mrtvih suživot u Vukovaru. Mora se to riješiti da mladima ne ostavimo u naslijeđe naše neriješene račune. Moramo naći naše mrtve, sahraniti ih, krvnici moraju odgovarati za zločine i nakon toga se ruka može pružiti svakome. Ja sam prvi koji će otići u Borovo selo i pružiti ruku svakome", rekao je Mlinarić. 

Svoju zahvalnost i suosjećanje s braniteljima Vukovara, i poginulima i živima, Mlinarić otvoreno iskazuje.

„Ja sam uvijek ponosan na sve te ljude koji su ostali, oni su htjeli Hrvatsku kao i ja, izabrali su ostati. Ponosan sam na sve njih i na one žive i na one koji su poginuli. Te ljude treba ispoštovati. Oni su htjeli hrvatsku državu i bili su spremni dati život za tu hrvatsku državu. Nitko ih nije natjerao, to su dragovoljci. Digli su se u petom mjesecu u Vukovaru i išli su stvarati našu Hrvatsku. I uspjeli smo. Grad je pao, ali je Hrvatska dobila vremena."

Na pitanje znaju li javnost i djeca dosta o zločinima i stradanjima koja su se dogodila u Vukovaru, Mlinarić je zabrinuto napomenuo kako osnovnoškolci uče o Domovinskom ratu samo na 4 do 5 stranica udžbenika iz povijesti, na kraju školske godine pred ljetne praznike. 

"Želim napomenuti kako jedino srpska djeca iz srpskih škola iz okolice Vukovara ne idu u posjet memorijalnom centru na Ovčari. To sva djeca iz Hrvatske čine, dolaze na tri dana. To nije dobro, oni moraju učiti hrvatsku povijest jer ne mogu postojati dvije istina i dvije povijesti. Jedna je istina. Jedna je povijest", zaključio je. 

Problem nepronalaženja nestalih osoba i sporo procesuiranje ratnih zločina posebno se tematiziralo u posljednjih nekoliko mjeseci. Tako je i Stipe Mlinarić rekao kako bi bio sretan da godišnje može otići na 20 sprovoda svojih suboraca, koliko god to čudno moglo zvučati.

"Tada ću znati da država radi svoj posao. NIsam bio na sprovodima 7-8 godina, nema pronađenih mrtvih. Da vidimo sjela vlasti, a ne da primaju velike plaće, a učinak im je nula."

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr