Obavijesti Video Pretražite Navigacija
masovni stipendist

Stigla anonimna prijava: Bernardićeva stipendija pred Povjerenstvom za sukob interesa

Smije li dužnosnik primiti stipendiju (Foto: Dnevnik.hr)
Smije li dužnosnik primiti stipendiju (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Smije li dužnosnik primiti stipendiju (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Davor Bernardić pohvalio se na društvenim mrežema prije desetak dana skupom MBA diplomom i podigao mnogo prašine. Jesu li razne stipendije za daljnje obrazovanje i usavršavanje nešto što dužnosnici smiju ili ne smiju prihvatiti, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa treba tek utvrditi.

Davor Bernardić pohvalio se novom Chief Executive MBA titulom. Osim čestitki, zbog skupe školarine odnosno vrijedne stipendije dobio je i anonimnu prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Pročitajte i ovo Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa najavila veliku novost Šefica Povjerenstva za sukob interesa o Plenkoviću: "Ako ste odrasla osoba i nešto ste naslijedili, onda to znate" Boris Vujčić, guverner Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) DAR ILI SUKOB INTERESA Guverner HNB-a ipak pod povećalom Povjerenstva zbog mađarskog dara teškog pola milijuna kuna

U prijavi se navodi da je Bernardić primio stipendiju u iznosu od 260.000 kuna za pohađanje programa u obrazovnoj instituciji Cotrugli Business School.

Davoru Bernardiću ovo nije prva stipendija. Od Grada Zagreba dobivao je one za izvrsnost još u srednjoj školi te tijekom studiranja na PMF-u na kojem je bio jedan od najboljih studenata s prosjekom 4.93. Stipendije je dobio i od Ministarstva znanosti, tjednika Nacional, američke Vlade i Vlade Južne Koreje, pa tako 2014. godine i one Zagrebačkog Cotruglija.

"U potpunosti ću poštivati odluku Povjerenstva o sukobu interesa. Također, osobno ću zatražiti tumačenje Povjerenstva za sukob interesa o stipendiji za MBA Cotrugli Business School ali i o studijskim programima koje su financirale vlade SAD-a i Južne Koreje", rekao je Bernardić.

Takve su programe, naime, pohađali i drugi dužnosnici pa i oni najvišeg ranga. Prema Zakonu o sprečavanju sukoba ineteresa dužnosnici ne bi smjeli prihvatiti dar u novcu veći od od 500 kuna. Kako se u tom kontekstu tretira stipendija, još nije jasno.

"U do sada danim mišljenjima i donesenim odlukama Povjerenstvo nije razmatralo primljene stipendije od strane privatnih pravnih osoba u kontekstu odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa", kaže Martina Jurišić, glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Na Povjerenstvu je sada da provjeri sve okolnosti i odlući hoće li se zbog Bernardićeve stipendije pokrenuti postupak. Odluće li se za taj potez mnogi dužnosnici mogli bi se naći u sličnim problemima kao i Bernardić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene