Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stigao prvi veći val turista, zbog vinjeta vozila 'puzila' kroz Sloveniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počeo je još jedan udarni turistički vikend na hrvatskim cestama. Na većini dionica promet je cijeli dan pojačan i to u oba smjera. U susjednoj Sloveniji zbog uvođenja vinjeta, neinformirani turisti 'zapeli' su na putu i 'puževim korakom' stizali do Hrvatske.

Kod tunela Sveti Rok u smjeru unutrašnjosti i prema moru stvarale su se povremeno kilometarske kolone. Oko 17 sati kolona prema unutrašnjosti na Svetom Roku bila je duga 3, a prema moru 6,5 kilometara. Čeka se i na graničnim prijelazima, ali i na trajektnim pristaništima.

Pročitajte i ovo Autocesta - 2 Troškovi su znatno smanjeni Otvoren novi izlaz autoceste A1: Trebao bi rasteretiti lokalne ceste od kamionskog prometa Kraj produženog vikenda - 1 Problemi u prometu Produženi vikend uz gužve na cestama i prometne nesreće: "Vidjela sam auto kako ide prema nama, od silnog udarca jedva sam izašla"

Popularna Dalmatina od jutra nalikuje na odmorište. Iako se prava turistička špica tek očekuje, kolone automobila već su od zore uspjele zakrčiti sve ceste prema Jadranu. 

A slična je situacija bila i na ostalim pravcima. Na riječkoj obilaznici kolone su se stvarale na svakom koraku. Nervozni vozači spas su tražili na sve moguće načine, ali bez uspjeha. Turistima u Splitu glavobolje su stvarali redovi za trajekte. 

U posljednja 24 sata u Hrvatsku je ušlo više 300 tisuća vozila. 

Sve je to uzrokovalo 'opsadno stanje' u Hrvatskom autoklubu, koji je od jutra bio prebukiran pozivima. Stoga još jednom savjetuju vozačima da na put krenu ranije, ali i da se raspitaju o alternativnim pravcima.

- Već tjednima upozoravamo naše vozače da koriste i staru cestu odnosno da nakon konzultacije ili kad čuju vijesti kolika je kolona, možda se ipak odluče za staru cestu jer je provjereno da je tamo manja gužva, rekli su nam u HAK-u.

No, ove godine problema je, čini se, i više. Za to su se potrudili susjedi Slovenci koji su uvođenjem vinjeta svim turistima željnim hrvatske obale zagorčali putovanje.

Na austrijskim cestama u subotu su nastale kolone vozila ispred graničnog prijelaza Šentilj pred ulazom u Sloveniju.

Gužve su se stvorile zbog obveze kupovine vinjeta u Sloveniji, jer vozači kupuju vinjete u pravilu na samoj granici, priopćio je austrijski auto klub OeAMTC.

Vozači su u koloni čekali oko pola sata na prelazak granice, a sporo putovanje u koloni nastavilo se kroz gotovo cijelu Sloveniju. 

Vozači koji dolaze na granicu sa Slovenijom nemaju dovoljno informacija o mjestima na kojima se vinjete mogu kupiti, a prodaja je k tome organizirana samo na nekoliko odmorišta na autocesti. 

Prvi pravi turistički val ovoga ljeta tako je već stigao, a to je tek početak. Špica sezone tek slijedi i trajat će do sredine kolovoza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene