Obavijesti Video Pretražite Navigacija
energetska učinkovitost

Štede trošeći milijune kuna: "To je trošak o kojem svaka normalna tvrtka mora voditi računa"

Solarni paneli (Screenshot: Informer)
Solarni paneli (Screenshot: Informer)
Aktualno Galerija Milivoj Medven (Screenshot: Informer) Milivoj Medven (Screenshot: Informer) Solarni paneli (Screenshot: Informer) Solarni paneli (Screenshot: Informer) Ruđer Friganović (Screenshot: Informer) Ruđer Friganović (Screenshot: Informer) +0 Ilustracija (Screenshot: Informer) Galerija 1/4 >>
U energetsku učinkovitost itekako se isplati ulagati. Da je povrat investicije kroz uštede siguran i relativno brz, svjedoče primjeri nekoliko hrvatskih tvrtki koje su se odlučile na taj korak.

Da ulaganje u energetsku učinkovitost može uštedjeti na troškovima, posredno i povećati konkurentnost proizvoda, pokazuju primjeri poduzeća koja su se na to odlučila.

Pročitajte i ovo Zvjezdana Blažić STRUČNJAKINJA OBJAŠNJAVA Mitovi i zablude o poljoprivredi: "Ona je kao nogomet, svi smatraju da znaju što bi trebalo napraviti" Ugostitelji - 1 MUKE PO RADNICIMA Ugostitelji na kontinentu svake godine na istim mukama: "Moji radnici dobili bi i 10 i 15 posto veću plaću..."

Ta su ulaganja posebno važna u proizvodnoj djelatnosti, velikom potrošaču energije. Za njih se odlučila i poznata zagrebačka tvrtka – jedan od najvećih proizvođača kabela u Hrvatskoj i regiji.

"Nama to čini 20 posto operativnog troška i to je sigurno trošak o kojem svaka uprava i svaka normalna tvrtka mora voditi računa", kaže Ruđer Friganović, direktor Elke.

Prva investicija, zamjena stare rasvjete LED lampama u pogonima, realizirana prije nekoliko godina, već se pokazuje isplativom.

"Tu smo na projektu, koji nas je koštao 1,2 milijuna kuna, ostvarili godišnje uštede na razini od 350 do 400 tisuća kuna. Taj se projekt upravo ovih dana amortizira pa sve buduće uštede nama ostaju", kaže Friganović.

Milijun kuna niži troškovi

No u kompaniji s 90-godišnjom tradicijom na tome nisu stali. Slijedilo je ulaganje u smanjenje potrošnje vode, što je rezultiralo za trećinu nižim računima za vodu, odnosno oko milijun kuna godišnje nižim troškovima.

Posljednja realizirana investicija bila je ona u sustav grijanja proizvodnih pogona u sklopu koje je grijanje na paru zamijenjeno plinskim. Sveukupno su u energetsku učinkovitost u posljednjih pet godina uložili oko 10 milijuna kuna, a sve uloženo već se i vratilo.

Solarni paneli (Screenshot: Informer) Ruđer Friganović (Screenshot: Informer)

"To je jedan od razloga zbog kojeg Elka danas uspijeva rentabilnije poslovati, jer da je ostalo onako kako je bilo, takve si troškove jednostavno ne bismo mogli priuštiti", kaže Friganović.

Samim time bili bi i manje konkurentni na tržištu. Znaju to i u mesnoj industriji Medven iz Gornjeg Prekrižja, nedaleko od Krašića. Oni su odlučili uložiti u obnovljive izvore energije, za što su izdvojili milijun i pol kuna.

"Odlučili smo izgraditi solare i grijanje tople vode preko agregata za hlađenje jer imamo dosta veliku potrebu za toplom vodom pa nam je to bila prilično velika investicija. To smo kreditirali kreditom, taj kredit je bio na pet godina, a cijela investicija isplatila se u roku od četiri godine", kaže Milivoj Medven, vlasnik tvrtke MM - Medven.

Uvijek se isplati ulagati u obnovljive izvore

Osim što su skupo i za okoliš štetno loživo ulje zamijenili obnovljivim izvorom energije, postigli su i znatne uštede – između 200 i 300 tisuća kuna na godišnjoj razini. A svako smanjene troškova, navode, ulažu u razvoj proizvodnje.

"Naučilo nas je da se uvijek isplati ulagati u obnovljive izvore energije, pa možda u budućnosti uložimo još i u struju te tako dobijemo uštedu energije preko solara ili na neki drugi način", kaže Medven. 

Solarni paneli (Screenshot: Informer) Milivoj Medven (Screenshot: Informer)

I u proizvođaču kabela razmišljaju o novim ulaganjima. "Ulagat ćemo u bolju kontrolu trošenja jalove električne energije. Snimit ćemo neke od naših najvećih strojeva kako se ponašaju u raznim režimima rada te i tu napraviti određenu uštedu. Mislim i da ćemo kroz projekt uštede na sustavu komprimiranog zraka dobiti to da ćemo ga bolje koristiti", kaže Friganović.

A time će dodatno smanjiti troškove električne energije. Te projekte planiraju realizirati već ove godine. Dokaz je to da se u energetsku učinkovitost itekako isplati ulagati - povrat je investicije kroz uštede siguran i relativno brz, a prednosti za tvrtku, kao i za okoliš, višestruki.

Emisiju Informer pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene