Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve vlakove u Nizozemskoj danas u potpunosti pokreće električna energija proizvedena iz energije vjetra, što je prvi takav slučaj u svijetu, objavio je nacionalno željezničko poduzeće NS.


"Od 1. siječnja energija vjetra pokreće 100 posto naših vlakova", rekao je u utorak glasnogovornik NS-a Ton Boon.

Vezani članci Djevojčica na pučini Vjetar otpuhao jednogodišnju djevojčicu gotovo dva kilometra od plaže, pronašli je uplakanu na gumenom kolutu Solarne ćelije Stanovnici ovog otoka ne plaćaju struju: Solarnim panelima sakupe toliko električne energije da je imaju i previše

Željezničko je poduzeće s dobavljačem energije Enecom potpisalo 10-godišnji ugovor, prema kojem će od 2018. godine svi NS-ovi vlakovi kao pogonsko sredstvo koristiti energiju vjetra.

"Mi smo zapravo naš cilj postigli godinu dana ranije nego što je bilo planirano", rekao je Boon, dodavši da je to omogućilo povećanje broja vjetroelektrana u kopnenom dijelu zemlje i u teritorijalnim vodama Nizozemske.

Eneco i NS su na zajedničkoj internetskoj stranici objavili da nizozemski putnici, njih oko 600.000 dnevno, "prvi u svijetu" putuju zahvaljujući energiji vjetra". NS izvodi oko 5.500 putovanja vlakova dnevno.

Jedna vjetrena turbina može u sat vremena energijom opskrbiti vlak za putovanje dulje od 200 km, objavili su iz kompanije. Ujedno namjeravaju do 2020. smanjiti utrošenu energiju po putniku za 35 posto u odnosu na onu potrošenu 2005. godine. (Hina)