Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirao HUBOL

Stanovnici Metkovića ne žele čekati: Nakon smrti dječaka odmah žele bolje uvjete liječenja

Analizatore krvi Metković će čekati mjesecima (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Analizatore krvi Metković će čekati mjesecima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Analizatore krvi Metković će čekati mjesecima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Analizatore krvi Metković će čekati mjesecima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Analizatore krvi Metković će čekati mjesecima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Analizatore krvi Metković će čekati mjesecima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Analizatore krvi Metković će čekati mjesecima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Analizatore krvi Metković će čekati mjesecima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Analizatore krvi Metković će čekati mjesecima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Čeka se pravni rasplet slučaja Metković, a apsurdna situacija s administracijom sprječava liječnike da spašavaju živote jer nije po pravilniku da sami koriste analizatore za krv. Novac za njih bio je predviđen i prije dvije godine. Rješenja još nema, dok liječnici apeliraju, zakon se krši zbog prekovremenih u zdravstvu, tužbe će na kraju plaćati država.

Građanima Metkovića je dosta čekanja. Bolje uvjete za liječenje žele čim prije. "Da nešto ne štima to zna svatko ima 10 godina, znači ovom gradu treba prava fina mini bolnica'', kaže jedan od stanovnika Metkovića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Zdravstvo, ilustracija - 2 Subvencije za ostanak Pogledajte kako ova županija planira doskočiti kroničnom nedostatku liječnika: "Ona je to vidjela i u roku od mjesec dana došla je kod nas"

I prosvjedom su tražili izmjenu pravilnika čime bi se omogućilo da uređaj za analizu krvi koriste i liječnici, ne samo biokemičari. Ministar kreće u izmjene. ''Nastojat ćemo promijeniti pravilnik i omogućiti uporabu takvih aparata kako bi olakšali dijagnostičke postupke odnosno olakšali liječnicima donošenje odluke koliko je hitno potrebito nekoga transportirati prema bolnici'', kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

I liječnici pozivaju na izmjenu pravilnika. "Uz našu profesionalnu stručnost trebamo imati i kvalitetne uvjete rada.Smatram da bi neke osnovne laboratorijske pretrage bilo dobro moći napraviti u našim ordinacijama i da trebamo u tom smislu mijenjati zakon'',kaže Vikica Krolo, predsjednica Udruge liječnika obiteljske medicine.

I iz Hubola kritika - ovakav sustav je neodrživ. Udruga bolničkih liječnika apelira i na premijera za bolje uvjete rada. Među ostalim traže i uređenje sustava hitne pomoći na način kako je to započeto prije dvije i pol godine. U to vrijeme resor je vodio Dario Nakić. Sad kaže - u reformi su planirali promijeniti i pravilnik, krenuli su i u nabavu spornih uređaja za analizu krvi za mjesta poput Metkovića.

''Problem je, mi ih tada nismo mogli nabaviti jer smo mi bili tehnička vlada i nismo smjeli imati financijska zaduženja za novu vladu. Mi smo stavili ovaj pravilnik zajedno s biokemičarima, u suradnji s tom Komorom biokemičara obrazložili o čemu se radi, upravo zato da bi te Hitne imale tu mogućnost određivanja toga'', objašnjava Dario Nakić, bivši ministar zdravlja.

Naslijedio ga je Milan Kujundžić. On objašnjava: "U toj proceduri promjene na e-savjetovanju to je zaustavljeno." Na pitanje:  "To nema veze s vama i što ste vi poslije stupili na dužnost?'', ministar odgovara: "Ne, mi smo svjesni potrebe suvremene medicine i da se potrebe mijenjaju i nastojat ćemo promijeniti pravilnik.''

Ne odgovara i zašto se čekalo dosad. Najave su da će pravilnik izmijeniti do ljeta, Metkovčani pak ne žele toliko čekati, poručuju - do ljeta je još puno vikenda.

HUBOL apelira na premijera

Iz HUBOL-a je za Dnevnik Nove TV stiglo priopćenje kojim se očituju na slučaj u Metkoviću te stanje u hrvatskom zdravstvu. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Poštovane kolegice, kolege i svi građani Republike Hrvatske, 2018. godina se bliži kraju i osvrćući se unatrag, zaključujemo da niti ona nije donijela stvarnih pozitivnih pomaka u našem zdravstvenom sustavu. Većina liječnica i liječnika svojim je osobnim trudom, stručnošću i velikim brojem prekovremenih sati održavala sustav čija stabilnost je svakim danom sve upitnija. U posljednjem kvartalu ove godine bili smo svjedoci događaja koji su uzbunili javnost i liječnike, te predstavljaju dokaz manjkavosti, neuređenosti i neodrživosti ovakvoga zdravstvenog sustava na koje HUBOL upozorava već pet godina.

Svima znanu i često korištenu rečenicu „ to nisu problemi od jučer, mi smo te probleme naslijedili“ ponavljale su sve zdravstvene administracije do sada, koristeći je kao ispriku vlastitog nedjelovanja.
Ovime pozivamo javnost, medije, zdravstvenu administraciju i posebno premijera koji može i mora utjecati, da podrže HUBOL-ove prijedloge za uređenje zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj.

HUBOL dugo naglašava da početak rješavanja problema kreće od uvođenja VREMENSKO KADROVSKIH NORMATIVA za rad svih zdravstvenih djelatnika, praćenja ISHODA LIJEČENJA i osiguranja temeljnih UVJETA RADA svim dionicima zdravstvenog sustava temeljem pozitivne europske prakse. Od početka naglašavamo i potrebu uređenja sustava hitne pomoći temeljenog na dokumentu Radne skupine Ministarstva zdravstva za reformu hitne medicinske pomoći izrađenom još u lipnju 2016. godine, uz žurno uvođenje detaljnih, stručno utemeljenih POSTUPNIKA, izrađenih unutar i pod nadzorom stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora. Također ističemo da je ključno pripremiti mlade liječnike za budući rad vraćanjem PRIPRAVNIČKOG STAŽA prema prijedlogu koji je izradila Hrvatska liječnička komora, a Ministarstvo zdravstva nije uvrstilo u novi zakon.

Razvijene zemlje Europske unije, čiji smo dio, imaju sve gore navedeno kako bi minimalizirale mogućnost neželjenih događaja. Svi smo potencijalni pacijenti i svima nam život može ovisiti o pravovremenoj hitnoj pomoći ili o vremenu koje liječnik ima da bi se posvetio našoj bolesti ili problemu. Sigurni smo da nam je svima u interesu uvođenje reda u sustav i dostupnost zdravstvene skrbi na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.

To se može učiniti jedino suočavanjem s činjenicom da problemi postoje prije nego što izazovu nove tragične događaje te kroz prihvaćanje vlastite odgovornosti svakog sudionika sustava, osobito onih koji o njemu odlučuju.''
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene