Inspekcijski tim Ministarstva zdravstva utvrdio je propuste u slučaju smrti devetogodišnjaka iz Metkovića. U nedjelju bi mogli stići i rezultati nadzora Liječničke komore. Na potezu je Državno odvjetništvo, a reakcije na taj slučaj ne prestaju.

Galerija


Građani Metkovića smrt devetogodišnjaka ne zaboravljaju. Očekuju što će reći tužiteljstvo.

Vezani članci Nestali magarac i kobila (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Nestali Puki i Etna, očajni vlasnici mole za pomoć: "Tri djevojčice su pretužne, čekaju ih ko ozebli sunce" Milan Kujunždić u dubrovačkoj bolnici (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) - 1 Pogledajte kako ministar obavlja preglede pacijenata: Milan Kujundžić došao "dati ruku" dubrovačkoj bolnici

"Imala sam te probleme sa mnom i sa dicom tako da nisam na svoju ruku uzela uputnicu i odvela u Split dite bi mi umrlo od 25. do kraja školske godine", ispričala je jedna stanovnica Metkovića za Dnevnik Nove TV.

Ako Liječnička komora utvrdi propust liječnika, moguće je pokretanje postupaka. "Postupak pred časnim sudom je zasebni postupak sličan postupku pred civilnim sudom", kaže Krešimir Luetić, v.d. predsjednika HLK.

Moguće je i trajno oduzimanje licence liječniku, iako se dosad to nijednom nije dogodilo. "U zadnjih 5 godina što se tiče stručne pogreške bilo je 10 pravomoćnih presuda na Časnom sudu, u kojima je u 7 slučajeva privremeno oduzeta licenca, a u tri su izrečene kazne opomene odnosno ukora", kaže Luetić.

No, u Udruzi za promicanje prava pacijenata nezadovoljni su Komorom, kažu da liječnici ne mogu nadzirati sami sebe. "Očekujemo da napokon priznaju da postoje ljudi koji ne rade savjesno i onako kako bi trebali raditi i da ih sankcioniraju i da se neke stvari počnu napokon mijenjati", kaže Jasna Karačić iz Udruge.

Stižu i prozivke za propust oko prijevoza pacijenta helikopterom. Mladen Tureček iz udruge HELP (Helikopterima liječnici pomažu) kaže da je helikopteru nakon poziva trebalo 75 minuta da dođu po pacijenta. "U razvijenom svijetu helikopter se diže u tri minute i u 20 minuta mora doći po pacijenta", kaže Tureček.

Liječnici čija se moguća odgovornost utvrđuje i dalje rade, nema mogućnosti suspenzije, poručuju iz Zavoda za hitnu medicinu Dubraovačko-neretvanske županije.

"Zamislite kad bi to područje ostalo bez 5-6 liječnika, koja bi eventualno mogla šteta nastati bez da imamo pravni temelj da to riješimo na neki drugi način", kaže Luka Lulić, ravnatelj Zavoda.

Čekaju odluku tužiteljstva. Statistika kaže da za nesavjesno liječenje dobiju najviše prijava, no većinu ih odbace.

U prošloj je godini Državno odvjetništvo pokrenulo 7 istraga, podignuto je 6 optužnica. Donesene su i presude protiv 16 osoba, od čega je 12 bilo oslobađajućih, a samo jedna osoba osuđena je na zatvorsku kaznu.

A za istragu liječničkih pogrešaka, poručuju, traže suradnju od Ministarstva zdravstva i Liječničke komore.