Dječji vrtić
Dječji vrtić Foto: Getty Images

Sindikat obrazovanja, medija i kulture upozorio je u petak na otežane uvjete rada u dječjim vrtićima i jaslicama, zatražio dodatna zapošljavanja i prilagodbu epidemioloških mjera te poručio resornom ministarstvu i epidemiolozima da rješenje čekaju do ponedjeljka.


Dva tjedna od početka pedagoške godine jasno je da mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) ne funkcioniraju u dječjim vrtićima. Odgojitelji i spremačice rade po deset do 12 sati i padaju od iznemoglosti, upozorila je na konferenciji za novinare Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture, udruženog u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Vezani članci Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Ali samo eksperimentalno: Susjedi oprezno popuštaju mjere, otvorili terase kafića na tjedan dana Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković i Viktorija Bednjanec Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković otkrila što se zna o ruskom cjepivu: "Kad dođem na red cijepit ću se bilo kojim cjepivom"

Sindikat traži dodatno zapošljavanje odgojitelja i spremačica te mogućnost da spremačice borave u prostorima s djecom, kao i da se odgojiteljima omoguće dežurstva u barem dvije skupine djece. "Tražimo rješavanje pod hitno. Ako do toga ne dođe, pozvat ću svakog radnika u vrtićima da prekine rad jer to je njegovo pravo", poručila je Žilić.

Sindikat je danas uputio dopis Nacionalnom stožeru civilne zaštite, ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu i ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku da se nađe rješenje za predškolske ustanove, a odgovor očekuju do ponedjeljka, za kada su najavili i konferenciju za novinare ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kao najkritičniji problem izdvojili su da se skupine djece ne smiju miješati, nema zajedničkih dežurstava odgojitelja, a spremačice ne smiju ulaziti u prostore gdje borave odgojitelji s djecom. Očekuju da ih se ozbiljno shvati i da do ponedjeljka epidemiolozi pronađu rješenja.

Od Fuchsa nema odgovora

Žilić je upozorila i kako ne funkcionira socijalni dijalog s resornim ministarstvom te poručila Fuchsu da neće dopustiti daljnje ignoriranje i marginaliziranje djelatnosti predškolskog odgoja i daljnje iscrpljivanje radnika. "Prije mjesec dana obratili smo se Fuchsu i zatražili prijam, no nismo dobili odgovor", upozorila je Žilić.

Problemi u vrtićima i jaslicama, kaže, postoje na području cijele Hrvatske, no najteže je u velikim gradovima, u kojima su i dječje grupe najveće. Zbog epidemije velik je broj zaposlenih u samoizolaciji, a uoči sezone viroza i gripe očekuju daljnji porast bolovanja i povećanje pritiska na radnike koji odrađuju dodatni posao.

Mladen Novodel, predsjednik SSSH-a, poručio je ministrima Fuchsu i Božinoviću da prilagode rad u predškolskim ustanovama na korist djece i zaposlenika te pozvao osnivače predškolskih ustanova da dodatno zaposle odgojiteljice i čistačice kako bi se epidemiološke mjere mogle provesti na propisani način.