Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Puli

Nezgodno: Učenik ministru Grlić Radmanu pred grčkim kolegom postavio škakljivo pitanje

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Foto: DNEVNIK.hr
Srbija će zbog otimanja hrvatske kulturne baštine snositi posljedice u pristupnim pregovorima s EU-om, izjavio je u petak hrvatski ministar ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Žestoke kritike hrvatskih dužnosnika i kulturnih ustanova izazvao je srbijanski Zakon o kulturnom nasljeđu po kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi.

"Otimanje hrvatske kulturne baštine nije niti u skladu s europskim vrijednostima i s perspektivom za koju se Srbija opredijelila i zasigurno će imati određene konsekvence kada se budu otvorila određena poglavlja koja su s time u vezi ključna, poput obrazovanja", izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman novinarima u petak u Puli.

Dodao je da je zbog toga hrvatski veleposlanik u Beogradu prosvjedovao kod srbijanske vlasti.

Po ministrovim riječima, prisvajanje tuđe kulturne baštine je skandalozno, ali se očito uklapa u hegemonističku politiku širenja tzv. srpskog sveta.

"To je nama u 21. stoljeću nerazumljivo i neprihvatljivo i to vrlo oštro osuđujemo", istaknuo je Grlić Radman.

U Srbiji je 23. prosinca 2021. izglasan Zakon o kulturnom nasljeđu kojim su u staru i rijetku bibliotečnu građu svrstana i izdanja dubrovačke književnosti koja pripadaju "i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno s 1867. godinom".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna znanstveno-metodološka dosljednost Obuljen Koržinek o kulturnom nasljeđu: ''Ponašanje srpske strane je potpuno neprihvatljivo. Reagirat ćemo''

Pročitajte i ovo Marin Držić reakcije ne jenjavaju Srbi svojataju hrvatske pisce: "Ne mislim da je to opasno više mi je to smiješno''

Radman je u Puli zajedno s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Dendiasom sudjelovao na raspravi u okviru Konferencije o budućnosti Europe pod nazivom "Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalni i regionalni angažman Europske unije, sigurnosni i obrambeni aspekti".

Učenik pitao ministra je li ga sram zbog izjave da svi koji žive u Hrvatskoj trebaju biti sretni usprkos iseljavanju 

Na konferenciji je putem videolinka učenik četvrtog razreda pulske gimnazije ministru čestitao na 4. mjestu u Indexovoj anketi za najgoreg ministra godine.

Upitao je je li ga sram zbog izjave da svi koji žive u Hrvatskoj trebaju biti sretni usprkos velikom iseljavanju i lošoj ekonomskoj situaciji, te dodao kako se nada da će on postaviti kamen temeljac kapelice u Betlehemu i da novi fiksni telefoni dobro služe svrsi, referirajući se na kupnju 571 fiksnog telefona za Ministarstvo vanjskih poslova u iznosu od više od 900 tisuća kuna.

Grlić Radman je odgovorio da je tehnološka nadogradnja komunikacije nužnost u jednom tijelu državne uprave i da je to tehnološko pitanje, a da crkvica u Betlehemu nadilazi samo religioznu dimenziju i čini Hrvatsku vidljivijom, navodi N1.

Grlić Radman je odgovorio i da Hrvatska ima dovoljno potencijala, mogućnosti za zasnivanje radnih mjesta, kvalitetan život, istaknuvši da se mogu prepoznati pozitivni (ekonomski) trendovi.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene