Srbija svojata naše književne velikane Ivana Gundulića i Marina Držića. U novom Zakonu o kulturnom naslijeđu tvrde kako oni pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi. Oštre reakcije na srbijansko posezanje za našom kulturom stižu sa svih strana.

Galerija Marin Držić Ivan Gundulić Dundo Maroje +1 Novčanica od 50 kuna

Gundulićeva Himna slobodi neizostavan je dio hrvatske kulture. A sada djela našeg velikana Srbija smatra i svojima.

Prema usvojenom Zakonu Srbija svojata dubrovačku književnost do 1867. godine. Tvrdnja naših susjeda je da Držićeva i Gundulićeva djela jednako pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi.

U dubrovačkom Domu Marina Držića, koji brine o liku i djelu našeg komediografa, preneraženi su. Zakon, citirajući im Držića, smatraju maškaravanjem istine.

"Laž i krađa svojstvo su ljudi nahvao koje je Držić davno raskrinkao kao one koje srce ne nose pred očima već im se ono maškarava", komentirao je reporteru Mariju Juriču ravnatelj Doma Marina Držića, Nikša Matić.

Kip Marina Držića u Dubrovniku Ivan Gundulić (Foto: DNEVNIK.hr)

Iz Hrvatske akademije znanosti u Dubrovniku poručuju kako izdanja dubrovačke književnosti nemaju baš nikakve veze sa srpskom kulturom toga vremena. U taj korpus ga, kažu, gura skupina srpskih povjesničara književnosti, koji su metodološki i ideološki ostali na razini 19. stoljeća.

"Žive u nekom vremenu daleko od europskih uzusa i praksi i dobrosusjedske suradnje. Ako nešto očekujem, očekujem da se takvi stavovi promjene", rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Kip Marina Držića u Dubrovniku Dundo Maroje (Foto: DNEVNIK.hr)

Upit o svemu poslali smo i Vladi Srbije i njihovom ministarstvu kulture. Ali, odgovor nismo dobili.

"Zapravo se potvrđuje velikosrpski projekt koji očito nije zamro ako je netko znao za to, trebao je reagirati", naveo je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Objava Europske komisije o Nikoli Tesli Čiji je ono Tesla? Europska komisija proglasila ga srpskim znanstvenikom. Brzo se ispravili

Aleksandar Vučić Vučić o Tesli na hrvatskim kovanicama eura: "Mogli su ga staviti na najvažnije novčanice, a ne na sitniš"

"Ne mislim da je to opasno više mi je to smiješno. Svjedočili smo bili da su Isusa proglasili Srbinom pa onda sto im je Držić i Gundulić samo jedan mali kotačić u njihovim glupostima", izjavio je dubrovački gradonačelnik, Mato Franković.

Pa Srbiji šalje poziv. "Ja bi preporučio predsjedniku Vučiću i premijerki Brnabić možda da dođu ovdje pa Marina Držića malo protrljaju za nos pa im on i reče da nije bio njihov", dodao je.

I da možda sjednu u dubrovački kafić, a kavu plate novčanicom s likom našeg Gundulića. Prije nego što dođe hrvatski euro s likom Tesle.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju