Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemlja smo puna konformista i kalkulanata, a zastupaju nam državu i još smatraju da je to isključivo njihovo pravo, a što je najgore, misle da to rade dobro. Možda rade za sebe, ali ne i za nas.


Uskoro će dvadeset godina od Oluje, operacije koja je vratila takozvanu Krajinu u hrvatske međunarodno priznate granice. Operacije koja je spasila Bosnu od novih pokolja, razbivši u paramparčad san o Velikoj Srbiji. Ali, to je tako bilo onda, danas je danas.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Iza nas je buran tjedan: "Uskrs je blagdan od kojeg je kršćanski svijet jako malo naučio" Knin - 4 Ovaj grad pun je jedan dan u godini, a stanovnici njegova zaleđa nemaju ni osnovno - vodu: Ipak, dom je najbržeg Hrvata na kojeg se ozbiljno računa

Pa danas umjesto da stupaju s našom vojskom u svečanom mimohodu naši NATO partneri koji su Oluju pomogli provesti - laganini nam otkazuju u zadnji tren. A komentari ili stvar relativiziraju ili se izriču štreberski, karijeristički i bez ikakve misli.

Srbija je ključ, ona je u novim rusko- zapadnim odnosima, itekako važna i Amerima i Europskoj uniji. I to treba reći jer to razumije svatko tko se imalo, pa čak i neposredno bavi geopolitikom. Hoće li tako biti za dvije godine-ne znamo, ali sada je tako.

'Sud je priznao Miloševićeve genocidne radnje, neka time naši političari probude zaspalu diplomaciju'

I u tom hrvatskom kontekstu bez ikakve anticipirajuće misli dovoljno je reći da naša diplomacija nema nikakav naputak za razgovore s čelnicima zemalja u okruženju. Pa se dvije presude međunarodnih sudova za Oluju ni ne spominju.

Ministrica vanjskih misli da se to rješava hi ho ha telefonskim razgovorima s Dačićem, a premijer se ne snalazi. Neće glavom kroz zid jer na izborima računa na dio glasova srpske manjine. Predsjednica Kolinda nije se prema tome jasno odredila. Ona je na privatnom odmoru s obitelji u Americi, a prije toga je lijepila pločice u kninskoj crkvi i lovila lokarde. Karamarko mudro šuti, zna što piše u Cvetičaninovoj knjizi.I tako.

A Srbija 'brije' svoje. I zato joj kapa dolje. Nije problem u Beogradu, problem je u Zagrebu.

U priloženom videu pogledajte cijeli tjedni pregled u kojem Ivana Petrović analizira najvažnije događaje u tjednu iza nas.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook