Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDSS: 'Stradalim Srbima status žrtava Domovinskog rata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici SDSS-a u Hrvatskom saboru zatražili su danas da se građanima srpske nacionalnosti koji su stradali 1991. i 1992. na područjima pod kontrolom hrvatskih vlasti prizna status civilnih žrtava rata.

Potpredsjednik stranke Milorad Pupovac je, na konferenciji za
novinare u Saboru, podsjetio da je pitanje civilnih žrtava rata
riješeno kroz tri zakona - o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata,
o odgovornosti za štetu nastalu usljed terorističkih akata i javnih demonstracija, te o odgovornosti RH za štetu koju su uzrokovali pripadnici hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

Ocijenio je, međutim, da ti zakoni ne pružaju pravnu zaštitu i
građanima srpske nacionalnosti koji su stradali na područjima pod kontrolom hrvatskih vlasti, te da ne jamče učinkovit sudski postupak i pravično obeštećenje građana koji su ostali bez članova obitelji.

- Klub SDSS-a smatra da je neophodno ukloniti zakonske nedosljednosti, kako bi i ova kategorija civilnih žrtava bila legalizirana u svom statusu, ali i u pijetetu, rekao je Pupovac.

Ustvrdio je da je riječ o jedinoj kategoriji ratnih stradalnika iz
Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata čija prava nisu riješena i kojima nije priznat status žrtve, upozorivši da Srbi nisu ni na zajedničkom popisu zatočenih i nestalih s drugim građanima, nego da je riječ o "dva popisa, spojena klamericom".

- Ako su po zakonu izjednačena prava partizana i ustaša, ne vidim razloga da se to ne može učiniti i s civilima iz ovog rata, rekao je Pupovac, a na izravno pitanje znači li to da SDSS traži trajnu naknadu za stradalnike srpske nacionalnosti, odgovorio je - Nismo tu zbog novca, nego zbog pijeteta.

Njegov stranački kolega Ratko Gajica upozorio je, međutim da su stradanja drugih ratnih žrtava pravno pokrivena zakonima o pravima hrvatskih branitelja i invalida rata, koji imaju pravo na trajnu naknadu.

- I ovdje je riječ o nedužnim žrtvama, ali one su upućene na Zakon o naknadi štete, upozorio je Gajica, ocijenivši da je riječ o 'pravno nedopustivoj i sramotnoj diskriminaciji'.

Na pitanje zašto nisu predložili zakonske izmjene kako bi otklonili diskriminaciju, Pupovac je odgovorio kako SDSS-u 2002., kad se donosio zakon, nije bilo do kraja jasno kakva bi sudska praksa iz njega mogla proizaći.

Dodao je i kako tada "dio javnosti nije bio ni približno spreman za ovakvu vrstu javnog govora o ovoj tematici".

U SDSS-u ističu da je riječ o nemalom broju osoba, a koliki su točno razmjeri tragedije utvrdit će, kažu, u suradnji s Hrvatskim crvenim križom i Uredom za zatočene i nestale.

Na SDSS-ovoj konferenciji bilo je i pet žena iz Novske, Siska,
Virovitice, Vukovara i Zagreba, koje su početkom rata izgubile članove obitelji, koje su sudskim putem tražile obeštećenje, ali su naišle na nerazumijevanje institucija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene