Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prenose reakcije iz Hrvatske

Presuda glavna vijest u srpskim medijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest o presudi generalima je među glavnim vijestima u beogradskim elektroničkim medijima, a jednako se izvještava i o reakcijama u Hrvatskoj nakon izricanja presuda.

Srbijanska agencija Tanjug prenijela je vijest o presudama i citirala haškog suca Alphonsa Orieja da je Gotovina bio 'sudionik udruženog zločinačkog pothata, koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman'. 'Cilj tog projekta je bio prisilno i trajno iseljavanje srpskog stanovništva iz Krajine, i naseljavanje tih prostora Hrvatima', objavio je Tanjug citirajući suca. Srbijanska agencija prenijela je i biografije trojice generala.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "To je put u autoritarne režime" Svjetski mediji prenose ozbiljno upozorenje: "Stanje je opasno blizu prijelomne točke, napadi su se dogodili i u Hrvatskoj. Sve je veća zabrinutost i zbog njezine vlade" Ilustracija Ratni invalidi Doktor "liječio" mrtve ljude, a račune za to slao gradu: "Radilo se o osjetljivoj populaciji"

>> Skup potpore pretvorio se u veliki prosvjed

>> Strani mediji: 'Hrvati ih drže junacima!'

Blic piše kako je izricanje presude izazvalo velik interes u Hrvatskoj, te da je vijest o odluci Haškog  tribunala udarna u programima nacionalnih televizija i internet portalima. Dodaju još kako je u očekivanju presude 'atmosfera u Hrvatskoj dovedena do usijanja', pa je tako i veleposlanstvo SAD-a pozvalo američke državljane da danas izbegavaju centar Zagreba zbog najavljenih prosvjeda koji se mogu 'pretvoriti u nasilje'. Dodaju i kako su ministri u Vladi Jadranke Kosor šokirani presudom, te kako su okupljeni na Trgu bana Jelačića uzvikivali: 'Prokleti masoni!', 'Gamad ciganska!', a mnogi su i plakali, ali i pljeskali kada su čuli da je oslobođen Ivan Čermak. Organizatori skupa na trgu, gdje se preko video zida pratilo izricanje presude iz Haga, u jednom trenutku su prekinuli prijenos, ističući da ne žele slušati 'srpštinu' i zamolili okupljene da se strpe dok se ne uključi hrvatski prijevod, piše Blic.

B92 i Beta prenose kako su, prema presudi, Gotovina i Markač bili članovi udruženog zločinačkog pothvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, u cilju protjerivanja srpskog stanovništva iz tzv. krajine, što je bio navod optužnice. Dodaje se kako su Gotovina i Markač proglašeni krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubojstva i nehumana djela nad srpskim stanovništvom u tzv. krajini.

B92 ističe kako su na pozornici današnjeg skupa na glavnom zagrebačkom trgu bili transparenti s likovima tri generala, Branimira Glavaša i Mirka Norca, osuđenih za ratne zločine i Tomislava Merčepa, osumnjičenog za ratne zločine, kao i rukovodioca bosanskih Hrvata Daria Kordića, koji su označeni kao ponos Hrvatske. Izdajnicima je nazvano aktualno, ali i bivše vodstvo Hrvatske - predsednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i njihovi prethodnici Ivo Sanader i Ivica Račan, kao i političari Vesna Pusić i Vladimir Šeks. U Makarskoj se pojavio veliki plakat podrške Gotovini, a u Zadru transparent 'Generale, čekamo tvoje naređenje', dok su kninski veterani jučer navačer na kninskoj tvrđavi u crkvi sv. Barbare održali bdijenje za generale, piše B92.

Državna televizija RTS na službenom portalu donosi kako je više od 2.000 građana na glavnom gradskom Trgu bana Jelačića u Zagrebu pratilo prijenos izricanja presude trojici generala, navodeći kako su na bini bila dva velika plakata s likom Ante Gotovine, a njegove slike nosili i brojni građani na trgu. Govornici su, navodi RTS, uglavnom kritizirali aktualnu hrvatsku vlast, a bilo je i antisrpske retorike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene