Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na presudu

Strani mediji: 'Hrvati ih drže junacima!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest o prvostupanjskim presudama od 24 i 18 godina zatvora za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i oslobađanje svih optužaba za generala Ivana Čermaka prenijele su strane agencije i mediji.

Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a Čermak je oslobođen optužbi, objavila je odmah po izricanju presude Slovenska tiskovna agencija (STA). Suđenje 55-godišnjem Gotovini izazvalo je veliko zanimanje u Hrvatskoj gdje je bivši general junak rata za neovisnost, napisala je francuska agencija AFP u poduljem tekstu u kojem je prenijela pojedinosti presudi te optužnica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nitko ne krije šok' Srpski tisak o presudi generalima Slika nije dostupna Prenose reakcije iz Hrvatske Presuda glavna vijest u srpskim medijima

>> Skup potpore pretvorio se u veliki prosvjed

France presse je u zasebnu tekstu iz Zagreba objavio da je čitanje presude putem golema ekrana na središnjem trgu pratilo tisuću osoba. Prenio je nezadovoljstvo građana koji presudu drže 'političkom odlukom.' 'Konačno, mi smo se branili, a nas se drži sada odgovornima, a ne one koji su nas napali', citira AFP ženu u Zagrebu kojoj je brat ubijen u sukobima tijekom rata u Hrvatskoj. 'Naši su se očevi borili za ovu Hrvatsku. Došao sam odati im počast te iskazati podršku', rekao je jedan mladić.

'Hrvati ih drže junacima'

Vijest o presudi prenio je britanski BBC nabrajajući da je Gotovina osuđen za različite zločine uključivo ubojstva, uništavanje imovine i pljačke. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je Mladena Markača, a oslobodio Ivana Čermaka svih optužbi, a 'svu trojica u Hrvatskoj drže junacima', piše BBC koji je vijest prenio i u posebnu izdanju na španjolskom jeziku.  BBC-jev dopisnik iz Zagreba javlja da su okupljeni građani u Zagrebu uzvicima negodovanja dočekali presude.

Britanska novinska agencija Reuters prenijela je da je UN-ov sud generala Hrvatske vojske osudio za vođenje kampanje ubojstava i deportacije 200.000 Srba iz enklave te ga osudilo na 24 godine zatvora.  Srbijanska agencija Tanjug prenijela je vijest o presudama i citirala haaškog suca Alphonsa Oriea da je Gotovina bio 'sudionik udruženog zločinačkog pothvata, koji je predvodio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman'.

El Pais podsjeća da su u Hrvatskoj trojica generala junaci Domovinskog rata, te navodi da katolička crkva i vlada danima prije presude pozivali državljane da je dočekaju 'dostojanstveno i u miru' 'Generali su tvrdili nevinost'

'Cilj tog projekta je bio prisilno i trajno iseljavanje srpskog stanovništva iz Krajine, i naseljavanje tih prostora Hrvatima', objavio je Tanjug citirajući suca. Srbijanska agencija prenijela je i biografije trojice generala. Španjolski dnevnik list El Mundo u online izdanju prenio je vijest o izrečenim presudama i podsjetio da je general Gotovina bio krajem 2005. uhićen na španjolskom otoku Tenerife.

'Tužiteljstvo je za Gotovinu tražilo 27 godina zatvora', no general je 'ustrajao tijekom čitava suđenja na svojoj nedužnosti i tvrdio da je podređenima izdavao naređeanja kako bi spriječio zločine protiv srpskih civila', piše El Mundo.
Vijest o presudi prenio je opsežno i španjolski dnevni list El Pais (centar) uz reportažu iz Zagreba gdje su izricanje presude pratili okupljeni građani. I El Pais podsjeća da su u Hrvatskoj trojica generala junaci Domovinskog rata, te navodi da katolička crkva i vlada danima prije presude pozivali državljane da je dočekaju 'dostojanstveno i u miru'.  (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene