Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sportski inspektori, kojima su danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta uručene službene iskaznice i značke, već od sutra kreću u inspekcijski nadzor u 16.000 sportskih udruga koje djeluju u sustavu sporta u Hrvatskoj.


'Niti jedna hrvatska vlada nije u 15 mjeseci napravila više za sport od ove. Najprije smo izmjenom zakona sport stavili kao aktivnost od posebnog državnog interesa, a onda propis o provedbi sportske inspekcije, a već u četvrtak na sjednici Vlade bi trebala biti donesena i dugo očekivana odluka o naknadama za izvrsnost vrhunskih sportaša', rekao je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović tijekom uručenja iskaznica sportskim inspektorima.

Po njegovim riječima, i raniji je zakon propisivao provođenje upravnog nadzora, ali se on nad pravnim i fizičkim osobama u sustavu sporta provodio samo djelomično. Zato je sada, po njegovim riječima, uspostavljen učinkovit nadzor nad cjelokupnim sportskim sustavom u koji će biti uključeno 16 tisuća sportskih udruga, 38 nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova i 32 neolimpijskih sportova, 10 saveza u statusu pridruženog ili privremenog člana HOO-a nad kojim će također biti provođen nadzor, kao i na Hrvatskim paraolimpijskim odborom i Hrvatskim savezom gluhih, te Hrvatskim akademskim i školskim sportskim savezom kao i savezom za rekreaciju.

Vezani članci Andrija Klarić Odlučio je, protivno odluci Stožera, otvoriti teretanu: ''Ako je to kriminal, spreman sam na sankcije'' Padobran (Foto: Screenshot/YouTube) Padobrani i pijavice nisu dobra kombinacija, čista je sreća što je prošao bez ozljeda

Jovanović: Prevencija, a ne represivna inspekcija

'Ovo neće biti represivna inspekcija nego njom želimo prevenirati, odnosno spriječiti protupravno djelovanje fizičkih i pravnih osoba u sustavu sporta i to će biti osnovni zadatak sportske inspekcije', naglasio je Jovanović.

Po riječima ministra uprave Arsena Bauka, 14-orici danas promaknutih inspektora uskoro će se pridružiti i petorica inspektora koje će imenovati skupština Grada Zagreba.

'Sportska inspekcija ustrojena je posebnim zakonom na način da inspekcijski nadzor u prvom stupnju obavljaju sportski inspektori i viši sportski inspektori u uredima državne uprave u županijama, odnosno Gradskom uredu Grada Zagreba od kojega očekujemo da uskoro imenuje još pet inspektora koji će pridonijeti učinkovitijem nadzoru nad funkcioniranjem svih segmenata sporta u koje država kroz razne kanale ulaže 2,2 milijarde kuna godišnje', kazao je Bauk.

Posebni savjetnik ministra Jovanovića za izradu nove strategije hrvatskog sporta Ratko Rudić izjavio je da se upravo radi akcijski plan za razvoj hrvatskog sporta koji se čekao ne samo zadnjih sedam godina, nego od samostalnosti, a on bi trebao biti garancija da će hrvatski sport zadržati visoku poziciju na međunarodnoj sceni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook