Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Split u znaku svog zaštitnika sv. Duje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Splitu je u ovim trenucima prepuna Riva, slavi se zaštitnik grada, Sveti Duje. Tisuće ljudi prati misu koju ove godine predvodi mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, a misi je prethodila i tradicionalna procesija.

Blagdan Sv. Dujma obilježen je procesijom i koncelebriranim misnim slavljem na splitskoj rivi koje je ove godine predvodio biskup mostarsko-duvanjski msgr. Ratko Perić te je u propovijedi, posvećenoj sv. Dujmu, žrtvi cara Dioklecijana, uz ostalo rekao kako Dioklecijanov duh i danas caruje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgođeno do subote Prekinuta tradicija: Izostalo penjanje na splitski zvonik Slika nije dostupna 'Dvoboj gradonačelnika' Kerum bio s rasplesanim mornarima, a Bandić slavio Đurđevdan

Dioklecijanov mentalitet koji je u nezapamćenom progonu kršćana 304. godine ubio solinskog biskupa Dominisa, poznatog kao sv. Duju, ni danas nije odumro, istaknuo je biskup Perić.

"No, danas se kršćanstvo ne progoni ognjem i mačem nego medijima, zavodništvom slike i riječi. Živi taj Dioklecijanov mentalitet i u pojedinim nehumanim i bezobzirnim zakonima koji se dopunjavaju 'od cara do cara', a nisu u službi života. Proviruje taj mentalitet ponekad od pojedinaca i iz samih redova crkve", kazao je biskup Perić.

Istaknuo je kako "caruje Dioklecijanov duh i u bestidnom ruhu prolaznosti tijela i požude, očituje se u nametanju fizičke moći i u otimačini". "Pomoću tužiteljstva i njegovih zbunjenih svjedoka, pomoću 'ekonomije kruha i igara' kao da uopće nema povijesne i božanske ekonomije spasenja, ali kršćanski Dujmov duh i nadalje živi jer nikada se pravi kršćanin ne ravna po bezbožnim zakonima koji su izglasani za jednokratnu uporabu, odustajući od vječnog Božjeg zakona. Nijedan pravi kršćanin ne povija se ni pred kakvim saborskim ili parlamentarnim odlukama, koliko god one bile jednodušne. Mi danas podsjećamo na taj trajni Dujmov duh - Božji duh", kazao je uz ostalo msgr. Perić.

Pozvao je kršćane da se "ne daju skuhati u političkom i medijskom loncu, te da se odupru ozračju relativizma koji ih dezorijentira pa danas ne znaju što je desno, a što lijevo".

Koncelebrirano misno slavlje otvorio je domaćin, nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, ističući kako je sv. Dujam svjedočio etičnost, slobodu i dostojanstvo čovjeka.

Uz brojne goste i desetke tisuće Splićana procesiji od katedrale Sv. Dujma do rive i koncelebriranoj misi nazočan je u ime Vlade bio i ministar Berislav Rončević.

Među brojnim gostima iz Hrvatske i Europe, uz biskupa hvarsko-bračko-viškog msgr. Slobodana Štambuka, dubrovačkog biskupa msgr. Želimira Puljića, šibenskog biskupa msgr. Antu Ivasa, kotorskog biskupa msgr. Iliju Janjića, u slavlju su sudjelovali i zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa, vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac te subotički biskup msgr. Ivan Penzeš..

Proslava Dana grada i njegova zaštitnika Sv. Dujma nastavlja se bogatim kulturnim, zabavnim i drugim sadržajima, a završava u 23 sata velikim vatrometom na splitskoj rivi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene