Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Riječ stručnjaka

Zmije u Splitu, građani uznemireni: "Nije čudno da je zmija pronađena u centru, no ne bi ih se smjelo ubijati"

Zmije, arhiva (Foto: Pixell)
Zmije, arhiva (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Neke su Splićane ovih dana uznemirile zmije koje su vidjeli u gradu pa zovu službe i šalju fotografije.

S jednom zmijom na Bolu, u blizini zgrade "Čistoće" i jednog prostranijeg privatnog vrta, obračunao se galeb, no nije se uspio okoristiti jer su ga omeli automobili.

"Vidjela sam kako je galeb ubija svojim kljunom, pokušao je zgrabiti zmiju i u tome bi uspio da nisu počela nadirati vozila. Žao mi je što nisam pravodobno reagirala i fotografirala cijelu scenu", ispričala je čitateljica za Slobodnu Dalmaciju.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..."

Profesor Tin Milat, kustos u Prirodoslovnom muzeju, pojasnio je, pogledavši fotografiju čitateljice, da je riječ o bjelici, bezopasnoj zmiji koja se može prepoznati po smećkastoj i zelenkastoj boji gornjeg dijela tijela, s bijelim točkicama na rubovima ljusaka, a ima bijeli ili žućkasti trbuh.

"Nije nikakvo čudo da je pronađena u centru. To su male enklave u gradu, prostor koji mogu koristiti za svoje stanište, a da nije uzurpirano gradnjom. U gradovima imamo populacije miševa i štakora pa je takvim zmijama to pravo bogatstvo hrane", rekao je Milat.

Ovoga ljeta aktivne su i druge vrste zmija. Primjerak crnokrpice, poznate i kao "ljuta" ili "pržac", inače nastanjene na obalnim područjima i otocima, naši su sugrađani pronašli u masliniku između Kamena i TTTS-a.

"Za nju se kaže da je poluotrovnica zato što plijen ubija otrovom, a njezini otrovni zubi nalaze se na stražnjoj strani gornje čeljusti. Guštera, primjerice, zagrize i žvače ga dok otrov ne počne djelovati i tada gušter ugine. Za ljude nije opasna jer ima malu glavu i malu količinu otrova, mora držati plijen u ustima da bi djelovao. U najgorem slučaju, ako ugrize čovjeka, može doći do oticanja ugrizenog mjesta, male lokalne boli, možda mučnine, a sve prođe za nekoliko sati", pojasnio je profesor Milat.

Zmije su, ističe kustos, aktivne u ljetnim mjesecima jer tjelesnu temperaturu ne mogu regulirati i ovise o vanjskim uvjetima. Ljeti su aktivne kao svi gmazovi, te kao i ostale životinje traže vodu.

"One nisu otrovne, zakonom su zaštićene i također ih se ne bi smjelo ubijati, ali ih nije ugodno vidjeti, posebno kada su u blizini mala djeca ili kada uđu u kuću. Ljudi su slabije educirani o vrstama zmija i ubijaju ih čim ih vide", zaključuje Milat.

U Dalmaciji se treba bojati samo jedne otrovnice, a to je poskok. Na širem području Splita ta otrovnica živi na Kozjaku, Mosoru i oko Klisa, pa nije isključeno da stigne do rubnih područja urbanih sredina. Glavna je teorija da se znaju zavući u vozilo i tako stići do gradskih ulica.

Ovog je tjedna poskok ugrizao ženu na groblju u Gračacu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene