Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Provjereno

Građani u panici zbog otrovnih čestica: "Oni nose maske. A mi?"

Stanovnici splitskih Brda u prosvjedu zbog onečišćenja - 8
Stanovnici splitskih Brda u prosvjedu zbog onečišćenja - 8 Provjereno
Aktualno Galerija Stanovnici splitskih Brda u prosvjedu zbog onečišćenja - 8 Stanovnici splitskih Brda u prosvjedu zbog onečišćenja - 8 Foto: Provjereno Stanovnici splitskih Brda u prosvjedu zbog onečišćenja - 9 Stanovnici splitskih Brda u prosvjedu zbog onečišćenja - 9 Foto: Provjereno Stanovnici splitskih Brda u prosvjedu zbog onečišćenja - 7 Stanovnici splitskih Brda u prosvjedu zbog onečišćenja - 7 Foto: Provjereno Stanovnici splitskih Brda u prosvjedu zbog onečišćenja - 6 Stanovnici splitskih Brda u prosvjedu zbog onečišćenja - 6 Foto: Provjereno +4 Stanovnici splitskih Brda u prosvjedu zbog onečišćenja - 5 Galerija 1/9 >>
Građani splitskih Brda su očajni – zbog otrovnih čestica i tamne prašine koje im vjetar nanosi u kuću, kažu, niti mogu normalno disati niti držati otvorene prozore, a ponajviše strahuju za vlastito zdravlje.

Tvrtka Sjeverna luka, koja je u većinskom vlasništvu offshore kompanije koja je u posljednje vrijeme povećala svoj promet za četiri puta, doprema svoj teret - ugljen, petrol-koks, trosku, željezo - i skladišti ga na otvorenom.

''Pa evo, na prozoru ovdje moram staviti ovu krpu jer, evo, znači, to sve ulazi unutra'', govori za Provjereno stanovnica kvarta Brda zabrinuta kao i cijelo stanovništvo zbog nedavnog mjerenja kakvoće zraka, koje je pokazalo da zrakom leti arsen i nikal i njihova koncentracija je čak osam puta veća od dopuštene.

''Radnici koji rade tamo nose masku, oni nose masku, a mi, šta mi nosimo? Mi nosimo bolest i oni nama šalju tu bolest vamo!'' izjavio je zabrinuti građanin.

Ekipa Provjerenog otišla je i u tvrtku Sjeverna luka, iz koje uvjeravaju kako sve rade po propisima te kako sukladno svim nalazima inspekcije nisu krivi za onečišćenje zraka. Iz HZJZ-a kažu: "U prosjeku su u Karepovcu vrijednosti na 0,5 do 1, dok su u području gradskih Brda bile vrijednosti od 6 do čak 32 mikrograma po kubičnom metru, što su vrijednosti koje pokazuju lokalni izvor onečišćenja!"

Pročitajte i ovo Kaznene prijave za zagađenje u Bakru - 4 priča dobila epilog Nakon priče Poziva Dnevnika Nove TV - dvojac iz riječke tvrtke prijavljen zbog zagađivanja Bakarskog zaljeva

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CRNE MRLJE U tijeku sanacija ekološke katastrofe u Istri: "Onečišćenje je došlo s mora"

Građani godinama upozoravaju da ne mogu tako živjeti. Upiru prstom u grad, a grad, iako ima gotovo 10 posto dionica u toj tvrtki, kaže - nemoćni smo.

Tko je kriv za onečišćenje zraka u sjevernom djelu Splita, istražuje Provjereno! Emisiju ne propustite večeras od 23.25 na Novoj TV!

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene