Dok se za onečišćenje u Kostreni zna tko je krivac, za Ližnjan, još uvijek je to nepoznat netko. Uzeti su novi uzorci i sve je poslano na dodatne analize.


Načelnik općine Ližnjana Marko Ravnić u kontaktu je s načelnicima Kostrene i Lovrana s obzirom da su se i na njihovim plažama prije pet dana pojavile mrlje ugljikovodičnog podrijetla.

"Za sada nemamo informacije ima li toga još vani na pučini jer je vjerojatno bura sve donijela k nama. Problem je što je naše područje vrlo razvedeno i ima puno malih uvala i upravo je na tim mjestima prisutna određena količina mrlja. Upravo zato bit će vrlo teško očistiti i pristupiti tom terenu", istaknuo je Ravnić.

Pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc ne želi unaprijed donositi zaključke o podrijetlu onečišćenja te ističe kako treba pričekati rezultate analize.

Onečišćenje mora u Istri - 1 Što je dovelo do velikog onečišćenja mora? "Pokušat ćemo maksimalno očistiti obale i plaže"

Ližnjan onečišćenje mora 1 VIDEO/FOTO Ekološka katastrofa u Istri: Što to pluta površinom mora u poznatom turističkom odredištu?

"U kontaktu sam s kolegom kapetanom iz Rijeke, no ne želim špekulirati, postoje uzorci. Onečišćenje je došlo s mora i dok analiza ne pokaže otkud, što i kako, stvarno ne bih željela nikoga okriviti", poručila je Brenko Škerjanc.

U međuvremenu je Ina u svojem priopćenju u vezi s nekim medijskim napisima, navela kako "ne postoji mogućnost da bi Rafinerija nafte Rijeka mogla biti odgovorna za ekološki incident u Ližnjanu".

"U povodu više medijskih objava vezanih uz onečišćenje mora na području Ližnjana, željeli bismo naglasiti kako u Rafineriji nafte Rijeka nije zabilježeno nikakvo istjecanje ugljikovodika u more. Također, podsjećamo da je Rafinerija nafte Rijeka završila s obustavom postrojenja 4. studenoga ove godine zbog provođenja radova na projektu nadogradnje rafinerije", priopćili su iz Ine.

Pod visokim tlakom i morskom vodom

Pod visokim tlakom, morskom vodom ispiru se stijene zagađene crnom gustom ljepljivom masom. Nakon toga kupi se iz mora. Dio usisivačem, a dio "na ruke". I taj postupak čeka kilometre ližnjanske plaže. Ugljikovodik i dalje bez imena, a krivac nepoznat.

Iz INE javljaju kako u Rafineriji nafte Rijeka nije zabilježeno nikakvo istjecanje ugljikovodika u more. Čiste ruke, kažu, imaju i u HEP-u.

"S obzirom na priličnu geografsku udaljenost termoelektrane Rijeka i obale na području općine Ližnjan te konfiguraciju Kvarnerskog zaljeva, praktično je nemoguće da bi onečišćenje obale bilo uzrokovano istjecanjem loživa ulja iz Termo elektrane Rijeka", istaknuli su iz HEP-a.

Tko god bio, mora odgovarati, ističe načelnik. "Želimo saznati tko je odgovoran i morat će snositi odgovornost onaj koji je kriv za ovu veliku katastrofu", rekao je Marko Ravnić.

Sudeći prema Kostreni, i Ližnjan čeka isti posao. A posljedice onečišćenja tek će isplivati na površinu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Dollar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju