Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Softver protiv pedofilije na internetu uskoro u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja godine trebao bi biti dovršen poseban softver za hrvatsko govorno područje koji će roditeljima omogućiti nadzor stranica interneta koje posjećuju njihova djeca, te će moći blokirati nepoćudne sadržaje i stranice.

Projekt je inicirao osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a njegov predsjednik Dario Štolba obećaje da će softver biti besplatan za sve zainteresirane i moći će se, zajedno s uputama za korištenje, skinuti s web stranica Centra.

Pročitajte i ovo Istraga u Sisku - 4 FBI i Europol Međunarodna istraga dovela do hrvatskog grada: "Prate što tipkate, promatraju vas preko kamere i koriste vaše računalo za napad na druga" Ilustracija "Majka puna ljubavi" Susjedi u šoku: Majka snimala petogodišnju kćer i prodavala slike pedofilima

Štolba je rekao kako se izrađuje i sustav dojavljivanja putem
Interneta preko kojeg će se Centru moći prijaviti zlostavljači djece ili nepoćudni sadržaji.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu tijekom jednogodišnjeg
djelovanja fokusirao se na rad na prevenciji zlostavljanja djece putem interneta i drugih medija, poput mobitela.

Centar će od idućeg polugodišta u osječkim osnovnim školama organizirati seminare, koje će voditi psiholozi, računalni forenzičari i djelatnici MUP-a, a planira seminare sličnog sadržaja za osnovnoškolce po cijeloj Hrvatskoj.

Istraživanje Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, koje je provedeno 2003. godine na uzorku od 4.000 učenika od 4. do 8. razreda osnovnih, te prvog i drugog razreda srednjih škola, pokazalo je da se čak 90 posto djece služi kompjuterom. 

E-mail adresu ima njih 54 posto, a čak 49 posto roditelja nema pristup e-mailu.

Od 73 posto djece u Hrvatskoj koja su imala određena iskustva s internetom, 27 posto bilo ih je izloženo seksualnim porukama. 

Četvrtina tih poruka je došla s nepoznatih adresa, osam posto s adresa poznatih osoba i bliskih prijatelja, a sedam posto ih je dobilo adresu na koju se trebaju javiti.

Djevojčice, njih 53 posto, rekle su kako odmah brišu ili zatvore takve poruke, dok dječaci tako postupe u tek 24 posto slučajeva. 

Čak 20 posto dječaka odlazi na ponuđenu web stranicu, dok to isto čini tek pet posto djevojčica.

Stručnjaci upozoravaju da su tinejdžeri znatiželjni, što ide na ruku pedofilima koji im u početku šalju viceve i šale, te ih tako navlače na teme spolnosti i seksualnosti.

Psihijatar Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba dr. Domagoj Štimac upozorava na opasnosti koje vrebaju iz chat-roomova, SMS i MMS poruka, te općenito s Interneta.

Pedofili najprije kreću s "nevinim" pitanjima, raspituju se ima li koga kod kuće ili u sobi, te tko od ukućana koristi kompjuter. 

Ako procijeni da je komunikacija rizična pedofil se povlači, no ako je siguran pokušava osvojiti povjerenje djeteta, odnosno započinje s procesom tzv. "groominga".

Roditelji bi, bez obzira na povjerenje koje imaju u dijete, trebali kontrolirati stranice koje ono posjećuje, što se posebno odnosi na mlađe adolescente, upozorava Štimac.

Djecu treba upozoriti da ne smiju pristati na susrete s nepoznatim osobama, a ako ipak pristanu trebaju ići s roditeljima.

Problem je, ističe Štimac, što su danas djeca informatički pismenija od svojih roditelja, a starije adolescente puno je teže kontrolirati nego mlađe.

Po riječima zamjenice glasnogovornika MUP-a Emine Lišić, dječja pornografija kazneno se procesuira od 2004. godine, a od tada je godišnji broj prijavljenih u stalnom porastu. 

Tako je 2005. godine bilo prijavljeno 12 kaznenih djela, 2006. godine 25 djela, a 2007. godine 47 djela.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene