Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekrivena snijegom

Ovako Hrvatska izgleda iz svemira!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snijeg prijeti novim kolapsom, a hladnoća je odnijela i treću žrtvu! U Slavoniji i Lici novi snježni pokrivač mjestimice je deblji od 10 cm. Dijelovi Dalmacije još se uvijek bore s nanosima snijega koji su u neobično velikim nanosima paralizirali taj dio zemlje.

Ispred obiteljske kuće u Boraji sinoć oko 22 sata u snijegu je pronađen mrtav 50-godišnjak. Preminuo je najvjerojatnije od hladnoće, istaknuli su iz šibenske PU. Ovo je treća žrtva hladne fronte u Hrvatskoj. U Hrvatskom Blagaju pronađeno je smrznuto tijelo 78-godišnjaka, a život je zbog debelog minusa izgubio i 70-godišnjak iz Like.

Pročitajte i ovo Marko Šepat - 3 Izvještaj iz Kölna Zimski uvjeti stvorili kaos u Njemačkoj: "Ovo je šok za stanovnike. Ovoliko snijega nije palo 10 godina" Snijeg radi probleme u prometu Zimski uvjeti U Dalmaciji pada snijeg, na autocesti se vozi uz ograničenje od 40 km/h, kamioni zapeli i blokirali cestu

Muškarac koji je danas oko devet sati pronađen mrtav u svojoj kući u Prvić Šepurini, na otoku Prviću, nije se smrznuo, kako su jutros obaviješteni novinari, nego je umro prirodnom smrću, izvijestila je poslijepodne šibenska policija. Prirodnu smrt 71-godišnjaka iz Zagreba utvrdila je liječnica hitne medicinske pomoći, a po nalogu županijskoga državnog odvjetnika u Šibeniku, tijelo pokojnika bit će predano rodbini.

Sela i zaseoci još uvijek odsječeni snijegom

Više od sto sela i zaseoka i dalje je odsječeno snijegom, procjenjuje stožer ZiS-a, a kako bi došli do građana koje su nanosi snijega odsjekli od svijeta, angažiraju se vatrogasci, dok onima najugroženijima pomaže HGSS. Bez struje i dalje su mjesta na otoku Braču, dio splitskih naselja, mjesta na imotskom području te okolica Benkovca i Obrovca.

Snježni dan u Splitu danas će vrijediti samo za školarce, dok sve ostale javne službe rade iako su splitske ulice okovane ledom.

>> Kerum se oglasio nakon tri dana: Meni je to sve smiješno

Splitska bolnica puna je ozlijeđenih, a ako se ovakvo stanje nastavi, svih 1.500 kreveta bit će popunjeno prijelomima. 'Zatrpani smo pacijentima, mislim da ćemo donijeti odluku da se ovi iz Splita pošalju kućama, a da u bolnici ostanu samo ovi iz okolnih gradova', kazao je Dujomir Marasović, ravnatelj KBC-a Split. Marasović, koji je i šef splitskog HDZ-a, ogorčen je gradskom vlašću koja nije očistila grad. 'Najbolje bi bilo da civilna vlast preda vlast vojsci', dodao je Marasović.

>> VIDEO: Pogledajte što su sve Dalmatinci izvodili na snijegu!

Oko Šibenika i Knina i dalje se raščišćavaju ceste, a stanovnicima naselja Vrpolje i Strmica dostavljene su namirnice. Zbog obilnih padalina u Dubrovniku se zamutila voda te nije ispravna za piće. Najmlađi u Pločama i Metkoviću, koji su se najviše obradovali snijegu, još danas i sutra uživat će u zimskim radostima jer je odlučeno kako škole neće raditi ova dva dana.

Najniža temperatura izmjerena je na Zavižanu. U 7 sati izmjerena su 22 stupnja ispod ništice. U Delnicama se temperatura spustila na -15 Celzijevih stupnjeva, a u Gospiću na -13 stupnjeva.

Meteorolozi najavljuju da će danas biti oblačno, a samo na sjevernom Jadranu djelomice sunčano. U sjeverozapadnom području i gorju sredinom dana i poslijepodne puhat će mjestimice jak sjeveroistočnjak s olujnim udarima, a na Jadranu jaka bura, navečer i u noći s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima.

Na kopnu će i dalje padati snijeg, dok je na južnom Jadranu moguća kiša. Na sjevernom dijelu Jadrana moglo bi ponovno zasniježiti, kao i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će bijele pahulje donijeti vjetar. Veće oborine očekuju se navečer i u noći na utorak, i to najviše u Slavoniji i Lici.

Temperatuture između -12 i -7

Najviša dnevna temperatura bit će između -12 i -7, na sjevernom i srednjem Jadranu između -2 i 3, a na južnom između 4 i 8 Celzijevih stupnjeva. Zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione proglašeni su na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Dalmaciji. Trenutačno nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Primorju i obrnuto.

Iznova otkazane linije za Dalmaciju

Nove sniježne padaline od jutros su izazvale poteškoće u uspostavi autobusnih linija prema Dalmaciji, pa se većina današnjih linija iz Zagreba prema Splitu, Zadru te ostalim odredištima na obali otkazuje. Još sinoć, unatoč poteškoćama zbog obilnog snijega na cestama što je izazivalo kašnjenja i do 90 minuta, prijevoz putnika autobusima do dalmatinskih gradova nije se prekidao.
No trenutačno stanje u prometu te loša raščišćenost cesta uvjetovala je da sve više prijevoznika najavljuje obustavu linija.

'Jutros nije išao autobus za Split, otkazan je i za Zadar, imamo stalne promjene reda vožnje te molimo putnike da se prije polaska autobusa svakako informiraju jesu li linije otkazane ili je samo došlo do pomjeranja termina polaska', poručila je glasnogovornica zagrebačkog autobusnog kolodvora Ivana Šestić Trohar.

Linije prema Kvarneru, Lici te Slavoniji za sada, unatoč sniježnim padalinama, nisu upitne, no stanje se, obzirom na prilike na terenu, mijenja vrlo brzo. Iz zračne luke Zagreb poručuju kako za razliku od kopnenog prijevoza, kod njih nema problema. 'Ni jučer ni danas nismo zabilježili otkazane letove, a unatoč snijegu, sve se odvija prema planiranom planu letenja, nema kašnjenja, zastoja i otkazivanja', ističu s Plesa. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene