Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neočekivani potez Švicarske središnje banke doveo je do snažnog porasta tečaja franka prema euru.


Nakon neočekivanog poteza Švicarske središnje banke koja je u četvrtak ukinula mjeru ograničenja tečaja fanka prema euru na minimalnih 1,20 franaka za euro, što je dovelo do snažnog porasta tečaja franka prema euru, Udruga Franak zatražila je hitan sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem. Rast franka za njih predstavlja 'katastrofu'.

Vezani članci Udruga Franak na Zrinjevcu održala konferenciju za medije Udruga Franak traži pokretanje postupka protiv RH: Predsjednika Vrhovnog suda optužili za prekoračenje ovlasti Konferencija Gorana Aleksića Goran Aleksić o najavi nadzora u RBA-u: "Vujčić i ostali u HNB-u odavno znaju da banke krše hrvatske zakone"

Udruga Franak o rastu tečaja oglasila se i na svojim stranicama. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti: 

'Dragi članovi, dobili smo informacije o potezu Švicarske narodne banke o dodatnom smanjenju kamatne stope na depozite. Ne možemo još službeno ništa komentirati, naši ekonomisti prate novonastalu situaciju, ali je očigledno da su prve reakcije na tržištu valuta negativne po dužnike u Hrvatskoj. Odmah smo kontaktirali ministra Lalovca i tražili hitan sastanak, te očekujemo njegov odgovor. Ovo je dokaz da se naš problem mora hitno riješiti. Kontaktirali smo i druge institucije. Razmišlja se i o hitnoj press konferenciji. Molimo da imate povjerenja u nas, trenutno poduzimamo sve što je u našoj moći.'

VIDEO Nova nada za korisnike kredita u švicarskim francima

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, tečaj kune je preko noći skočio za 15-ak posto prema euru. Vrijednost domaće valute u četvrtak je porasla s 6,39 na 7,4 kuna za franak, odnosno 15,8 posto, piše Poslovni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook