Obavijesti Video Pretražite Navigacija
završena protupožarna sezona

Ministarstvo obrane objasnilo zašto je bilo znatno manje požara nego lani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manjem broju požara ove sezone doprinijela je uspostava Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, uporaba besposadnih letjelica i pjenila za gašenje

Ovogodišnja protupožarna sezona, koja je započela 1. lipnja, završila je u ponedjeljak, 15. listopada. Tijekom ove sezone bilo je znatno manje požara nego 2017., priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Pročitajte i ovo Požari u Grčkoj Šumski požari FOTO Pakao u Grčkoj, gori već deveti dan: "Nažalost, ne vidimo da se fronta može obuzdati i staviti pod kontrolu" Požari u Grčkoj - 4 haraju požari Strava u Grčkoj: U šumi pronađeno 18 izgorjelih ljudskih tijela

Zračne snage su ove sezone bile angažirane na 78 požarišta, od kojih je većina (63) zabilježena u tri dalmatinske županije (Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji).

U Zadarskoj županiji zabilježena su 23 požara, u Splitsko-dalmatinskoj 22, Šibensko-kninskoj 18, Dubrovačko-neretvanskoj 13 te po jedan u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Sveukupno su zračne snage ostvarile preko 482 sata naleta, pri čemu je izbačeno 10.063 tone vode, utrošeno 2538 litara pjenila te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 115 vatrogasca i vojnika te 14,6 tona tereta do požarišta.

Kopnene vojne snage bile su angažirane tri puta i to na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12. kolovoza) s ukupno 103 pripadnika PP namjenski organiziranih shaga OS RH, na požarištu Mokalo-Podstup kod Orebića na Pelješcu (25.-28. rujna) s ukupno 102 pripadnika PP NOS OS RH i na požarištu Kula Norinska (26-28. rujna) s 52 pripadnika.

Uz gašenje požara, provedeno je i 67 protupožarnih izviđanja s protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta, priopćeno je iz MORH-a.

U odnosu na Protupožarnu sezonu 2017., koja je bila najintenzivnija i najteža od hrvatske samostalnosti, manjem broju požara tijekom ovogodišnje sezone značajno je doprinijela dobra organizacija i koordinacija, kao i pravovremena reakcija te ustrojavanje novog Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, smatraju u MORH-u. Pored toga, u protupožarnom izviđaju angažirane su i bespilotne letjelice što je također uvelike pomoglo u ranom otkrivanju požara.

Ove godine su angažirana i pjenila za gašenje što povećava učinkovitost gašenja, smanjuje potrebnu količinu vode, sprečava širenje požara nanošenjem zaštitnog sloja ispred crte požara, a ujedno ima i dobro prijanjane za površinu, kažu u MORH-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene